Hjem
Senter for ernæring
Forskning | Kosthold

Gunstig effekt av mettet fett

En ny kostholdsstudie utført av forskere ved UiB utfordrer myten om at mettet fett er helseskadelig.

fettrik mat
Foto/ill.:
colourbox.com

Hovedinnhold

I studien, som er ledet av forskerne Simon Dankel og Ottar Nygård ved Senter for ernæring og KG Jebsen Senter for diabetesforskning, ble 38 menn med magefedme satt på et kosthold dominert av enten karbohydrater eller fett, hvor omtrent halvparten av fettandelen var mettet. Samtidig var inntaket av sukker satt på et minimum.

Etter tre måneder ble fettmengden i mageregionen, leveren og rundt hjertet målt. Målingene viste en slående lik effekt av de to kostholdene. Det høye inntaktet av fett og mettet fett økte ikke den kalkulerte risikoen for hjerte-karsykdommer. I tillegg ga høyfett-kostholdet et positivt utslag ved at det viste en betydelig forbedring i de viktigste risikofaktorene for kardiovaskulær sykdom.

I et nylig intervju med NRK poengterer forskerne at et høyt inntak av fet mat kan gi positiv virkning ved slanking.

– Studien viser at hvis man vil slanke seg, så kan man gjøre det med et høyt inntak av fett eller karbohydrater, så lenge inntaket av sukker og fint hvetemel er lavt, sier Ottar Nygård til NRK.

 

Les hele saken på NRKs nettsider.

Studien er publisert i det renommerte tidsskriftet for ernæringsforskning, The American Journal of Clinical Nutrition: http://ajcn.nutrition.org/content/early/2016/11/30/ajcn.115.123463.abstract?papetoc.