Hjem

Arkeologi

Hovedinnhold

Bilde av trehus på Bryggen i Bergen

Studieprogram i arkeologi:

Fagkoordinator
Visa Aleksis Immonen

Studierettleiar
e-post: studierettleiar@ahkr.uib.no

Arkeologi handler om å forstå mennesker i et langtidsperspektiv, fra utviklingen av de aller første menneskene til vår samtidsverden. Faget undersøker alle former for menneskelig materiell kultur, som gjenstander, graver, bygninger, tekster og landskap. Slik forholder arkeologifaget seg både til menneskelige samfunn og naturlige miljø, og danner et tverrfaglig møtepunkt mellom humaniora, samfunnsvitenskap og naturvitenskap.

Boklansering
Bokomslag av boken "Arkeologiske fortellinger om migrasjon"

Arkeologiske fortellinger om migrasjon

Professor i arkeologi ved AHKR, Daniela Hofmann, har sammen med Catherine J. Frieman og Astrid J. Nyland redigert denne spennende boken om menneskers migrasjon i fortiden. 

Arkeologi
Studenter på utgraving i Tyskland

Arkeologistudenter på utgraving i Tyskland

I sommer var fire bachelorstudenter i arkeologi med på en spennende utgraving i Dörentrup, Tyskland. Her kan du lese litt om deres erfaringer med feltarbeid, samt se bilder fra utgravingen.

arkeologi
Arkeologisk feltarbeid på Hjartøyna i Øygarden

Arkeologistudenter på feltarbeid i havgapet

Masterstudentene i arkeologi tilbringer tre uker i felt på magiske Hjartøy ytterst i Øygarden. Her leter de etter spor etter menneskelig aktivitet, spor som kan gi oss ny kunnskap om de som levde før oss. 

arkeologi
Vemund i Durham

Arkeologi – et studium med teori og praksis

– Det er noe helt unikt å studere fortidens mennesker gjennom de fysiske tingene de etterlot seg, sier arkeologistudent Vemund Emil Hoffmann.

karriere
Mann i dykkerdrakt står i fjæren og ser på et arkeologisk funn

Arkeolog med jobb under vann

Gjennom jobben ved Stavanger maritime museum tar Thomas gjerne på dykkerdrakten for å dykke ned til skipsvrak, steinalderboplasser og andre lokaliteter i vann.

RISS – eit arkeologisk tidsskrift

RISS er eit arkeologisk tidsskrift som er drive av arkeologistudentar ved Universitetet i Bergen. Tidsskriftet har populærvitskapeleg stil og formidlingsform. Kvart nummer inneheld artiklar med utgangspunkt i forsking, prosjekt og aktivitetar, både frå Bergen Museum og Institutt for arkeologi, historie, kultur- og religionsvitskap (AHKR).