Hjem

Teatervitenskap

Hovedinnhold

Illustrasjonsbilde teatervitenskap

Teatervitenskap er et forholdsvis ungt akademisk fag. Men det som er teatervitenskapens fagfelt, teater i all sitt mangfold, har lange og sterke tradisjoner. Og fra langt tilbake i den europeiske historien har humanister og akademikere beskjeftiget seg både teoretisk og praktisk med teater. Teaterhistorie er et grunnleggende fagområde i teatervitenskapen. I tillegg arbeider en innen teatervitenskap med estetiske teorier og ulike analysemåter i forhold til skuespillerkunst, scenografi, dramaturgi og regikunst

Teatervitenskap innebærer engasjement i samtidens teater, lokalt og internasjonalt. Som teaterforsker og som student i teatervitenskap er det naturlig og nødvendig å være fortrolig med mange ulike teateruttrykk og teaterformer. Teaterbesøk, studieturer, møter med teaterutøvere og praktisk deltakelse i teaterproduksjon inngår derfor i et teatervitenskapelig studium.

Forskningen ved teatervitenskap tar utgangspunkt i historiografiske perspektiver og teaterestetisk teoridannelse i forhold til både historiske og samtidige teaterformer.

Særlige forskningsfelter er norsk teaterhistorie, Ibsen-resepsjonen i norsk teater, moderne og postmoderne teater og performancekunst, samt skuespillerkunst, regikunst, forestillingsanalyse og teaterkritikk.

Teatervitenskap

Teatersjef med teori i bagasjen

Kristian Seltun leder Trøndelag Teater, og har vært glad for ballasten fra teatervitenskapstudiene i Bergen.

UiB alumni
Portrettfoto: Charlotte Myrbråten

Fra teateret til biblioteket

Charlotte Myrbråten har studert teatervitenskap og skrev masteroppgave om feminisme. Veien videre gikk fra teateranmeldelser og tidsskriftet Fett til Bergen offentlige bibliotek.

STUDENTLIV
Linnea Reitan Jensen

Studentrevyen ga Linnea en sosial opptur

Linnea fikk en ensom start på studielivet. En lapp på oppslagstavlen snudde rundt på alt – nå er den sosiale kalenderen full.

Teatervitenskap
Bilde av Amanda Øiestad Nilsen

Teatervitskap: Med hjartet i teater og historie

Amanda Øiestad Nilsen valde teatervitskap med hjartet. Det har ho ikkje angra på.

Teatervitenskap

Musikk og teater, estetikk og politikk

Tore Vagn Lid, regissør og kunstnerisk leder for Transiteatret-Bergen. Mulighetene ble større med en utdannelse fra UiB fremfor en 3-årig kunstutdannelse, mener Tore Vagn Lid.

Teaterarkivet

Eit arkiv ved instituttet med mange skjulte skattar i form av teaterprogram, plakatar, korrespondanse, notar, manuskript, bilete, scenografi- og kostymeskisser og mykje meir. Arkivet rommar mellom anna store samlingar frå Ibsen, Bjørnson og Nordahl Grieg.