Hjem

Translasjonell Cellesignalisering og Metabolisme

Flluorescerende celler

Gruppen fokuserer på grunnleggende prinsipper for cellebiologi som er viktige for menneskers sykdommer. Vi forsker på cellesignalisering, protein modifikasjoner og funksjon av celleorganeller. Vi studerer hvordan disse påvirker cellens metabolisme og overlevelse. Vi undersøker også hvordan disse prosessene påvirker sykdommer og hvordan vår kunnskap kan brukes i klinikken.

Gruppen drives av seks hovedforskere. Vennligst besøk laboratoriets sider for å lære mer om deres forskning.

Internasjonal forskningssamarbeid
Crystal structure of an enzyme. Background animal and plant shapes

Hvorfor evolusjonen fant opp et enzym som spiser opp vitamin B3

Matematisk modellering og systembiologi forklarer den evolusjonære overgangen fra en fire-trinns til en to-trinns vei for syntese av NAD fra vitamin B3.

Pris
To forskningsartikkler stemplet med Best paper 2018

Årets publikasjon 2018

To PNAS-artikkler fra Arnesen laboratoriet er kåret til årets beste publikasjon ved Det medisinske fakultet. Prisen blir delt ut ved fakultetets dag den 13. juni 2019.

Teknologi
Master student med laptop

Cellespionasje i NAT-cellelaben

NAT-gruppen er den første forskningsgruppen i Norge som har installert et HoloMonitor-system for 3D mikroskopi av levende celler. Dette nye instrumentet lar oss spionere på cellene på en skånsom måte.

Ny artikkel
NAA10 - Et "Jack of all trades" protein i cellene våre

En «Jack of all Trades» i kreftceller

Kreft er en kompleks sykdom der en rekke faktorer er i ubalanse i cellene våre. NAA10 proteinet kan være en slik faktor. NAA10 utfører mange ulike oppgaver, hvor den mest vanlige er å katalysere acetylering av cellulære proteiner. NAA10 kan derfor sees på som et «Jack of all trades» protein. I to...

Falch 2015
Prof. Stein Ove Døskeland (i midten) er tildelt Falchs seniorpris. Her saman med dekan Nina Langeland og rektor Dag Rune Olsen.

Falchs seniorpris til Stein Ove Døskeland

Falchs seniorpris går i år til professor Stein Ove Døskeland ved Institutt for biomedisin.