Hjem
Det juridiske fakultet
UTVEKSLING

Fikk jobb etter utveksling

Tidligere masterstudent og jurist Emilie Liknes var på utvekslingsopphold ved University of Aberdeen. Hun anbefaler alle å reise på utveksling, blant annet fordi det bidro til jobb etterpå.

Utveksling Skottland
Emilie Liknes var på utvekslingsopphold ved University of Aberdeen i 2023.

Hovedinnhold

Du har vært på studieopphold i Aberdeen. Hva studerte du?

Jeg tok en LLM i Energy Law (nå omdøpt til Energy Transition Law), og søkte meg til University of Aberdeen nettopp på grunn av deres kompetanse innenfor energirett. De skuffet ikke og jeg lærte utrolig masse under oppholdet. Av fag tok jeg:

  • International Energy and Environmental Law
  • Low Carbon Energy Transition: Renewable Energy Law
  • International Arbitration: Energy and Natural Resources
  • Downstream Energy Law

Hvordan ble du ivaretatt som utvekslingsstudent?

Professorene ved universitetet var veldig imøtekommende og virkelig interessert i å hjelpe deg videreutvikle den juridiske kompetansen din. De er også veldig til stede for deg, i det at det er vanlig å banke på døra deres under åpningstidene deres og slå av en prat eller spørre om råd. Videre er det også særlig stort fokus på å skrive forskningsartikler i Aberdeen og du får god veiledning i å utvikle en mer forskningsrettet tankegang mot juss enn hva vi kanskje lærer i Bergen. I tillegg er skotter utrolig serviceinnstilt og hyggelig, så jeg følte meg hele tiden godt ivaretatt av skolen.

Professorene ved universitetet var veldig imøtekommende og virkelig interessert i å hjelpe deg videreutvikle den juridiske kompetansen din.

 Hva har gitt deg mest utbytte av oppholdet?

Det jeg nok har hatt størst utbytte av er å bo og studere sammen med et så stort spenn av nasjonaliteter under LLM-en som Aberdeen har. Samtidig som jeg har lært om forskjellige temaer innen internasjonal rett og skotsk/engelsk rett, har jeg også fått innblikk i hvordan problemer og situasjoner ses på i mange andre land, for eksempel Nigeria, Kazakhstan, Tyrkia og Thailand. Mine medstudenter fra disse landene kunne fortelle om hvordan juss blir sett på i sine hjemland og hva den generelle oppfatningen av et spørsmål er. Det har vært ekstra verdifullt for å kunne se Norge og Norges løsninger med et mer kritisk blikk.

Hvordan har arbeidsmengden vært?

Jeg vil nok si at jeg har jobbet med fag cirka like mye som jeg har gjort gjennom årene mine i Bergen, hvilket jeg også forventet. Det var litt tøft å ha tre semester i stedet for to, hvor særlig masterskrivingen fra mai til august var en litt tung avslutning på graden. Jeg valgte å bli i Aberdeen gjennom hele skriveperioden og føler det var et lurt valg, og nå når jeg er ute på den andre siden så skjønner jeg egentlig ikke hvor tiden ble av. Ett år går fort!

Har du deltatt i ikke-faglige aktiviteter under oppholdet?

Utenfor skolearbeid var jeg med i Nordic Society for å møte litt andre mennesker fra Norden. Ellers har Aberdeen en stor Sports Village hvor jeg var mye på trening. De hadde alt fra svømmebasseng til utendørs og innendørs løpebaner til squash og yoga. Jeg hadde ekstremt mange gåturer ned til og langs stranda, som er min favorittplass i byen. Videre fikk jeg også reist en del rundt i både Aberdeen og Aberdeenshire, og ellers i Skottland. Jeg har vært i både Glasgow, Edinburgh, the Highlands, Fort William og deler av vestkysten. Jeg storkoste meg med å leve ett år av livet mitt i Skottland og anbefaler det på det sterkeste til studenter som kommer etter! Mitt eneste tips er å spare opp litt penger på forhånd, for det er blitt nokså dyrt å være student her.

Hvordan vil du oppsummere oppholdet?

Oppholdet har gitt meg et veldig godt faglig og språklig utbytte, og ikke minst har jeg fått venner for livet og mye personlig utbytte av mitt år i utlandet. Alle erfaringer og mennesker jeg har møtt under oppholdet mitt kommer jeg til å ta med meg videre i livet. Oppholdet i Aberdeen og Skottland må også få en ekstra stjerne i boka fordi LLM-en min var en god bidragsyter til at jeg fikk jobb. Jeg startet i jobb som jurist hos Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) den 1.september 2023 og stortrives i jobben min og det å kunne jobbe med energirett. Fra et faglig ståsted har jeg dermed fått god uttelling for året mitt ute allerede, hvilket er veldig gøy.

Til slutt ønsker jeg bare å oppfordre absolutt alle som kan om å dra på utveksling, uansett hvor stress eller skummelt det må virke – det er virkelig verdt det og du kommer ikke til å angre!