Hjem
Michael Sars-senteret
NYHET

To forskningsgrupper oppnår My Green Lab-sertifisering ved Michael Sars-senteret

Arbeidet med å gjøre Christiaen- og Burkhardt-laboratoriene mer bærekraftige ble belønnet med den høyeste sertifiseringen fra den internasjonale miljøorganisasjonen My Green Lab. Initiativet fikk støtte av Klimafondet ved UiB.

The Burkhardt and Christiaen labs celebrate the certification
Forskergruppene ledet av Lionel Christiaen og Pawel Burkhardt feiret oppnåelsen etter å ha mottatt My Green Lab-plakettene. Fra v. til h., bakerst: Carine Le Goff, Espen Joon Søvik, Pawel Burkhardt, Lionel Christiaen, Jeffrey Colgren, Jonas Brandenburg, Ira Mägele. Midtre rad: Brandon Mellin, Birthe Thuesen Mathiesen, Max Jordi Makem Pekouankouang, Ruth Styfhals, Maria Rybak, Brian Wehner, Alexandre Jan. Foran: Mayu Ota, Chiara Castelletti, Margaux Failla, Eva-Lena Nordmann, Paula Miramón-Puértolas, Anna Ferraioli.
Foto/ill.:
Marion Lebouvier

Hovedinnhold

Da geomikrobiologisk laboratorium ved Senter for dyphavsforskning ble det første norske offentlige laboratoriet som ble sertifisert av My Green Lab, ble Eva-Lena Nordmann, avdelingsingeniør i Burkhardt-gruppen, inspirert til å sette i gang en lignende prosess ved Michael Sars-senteret. Etter et års arbeid i tett samarbeid med kollegene Paula Miramón-Puértolas, tidligere avdelingsingeniør i Burkhardt-gruppen, og Margaux Failla, sjefsingeniør i Christiaen-gruppen, fikk begge laboratoriene sertifiseringen i løpet av sommeren. «Jeg er veldig glad for å se denne ideen bli virkelighet og være vitne til hvordan teamet vårt samarbeider om denne felles innsatsen for å føre laboratoriet vårt mot en grønnere fremtid», sa Nordmann. «Det er virkelig inspirerende å være en del av et så fantastisk samarbeid!»

Energisvinn og forbruksvarer under lupen

My Green Lab er en globalt anerkjent organisasjon som støttes av FN-støttede bærekraftsprogrammer, og tilbyr praktisk veiledning og verktøy til laboratorier som ønsker å redusere sitt miljøavtrykk. Fra arbeidsplasskultur til avfallshåndtering og feltarbeid, blir deltakerne invitert til å evaluere sine praksiser innenfor en rekke ulike temaer.

«Jeg tror den største effekten vi oppnådde var å skifte ut alle -80 °C-frysere til -70 °C, noe som sparer enorme mengder energi. Deretter fant vi ut at ved å omorganisere noen ting, kunne vi slå av en av dem helt», sier Miramón-Puértolas. «My Green Lab tvinger deg til å se på disse tingene, og jeg er stolt av det vi har oppnådd.»

Prosessen gjorde det også mulig for teamet å bli mer kjent med håndteringen av avfall fra forskning, en erfaring de beskrev som øyeåpnende. Som et resultat undersøkte de forbruksvarer til laboratorier og kunne bytte ut produkter som pipettespisser med alternativer med mer miljøvennlig emballasje.

My Green Lab plaque for the Christiaen group

Som anerkjennelse for sertifiseringen mottok gruppene en treplakett fra My Green Lab.

Foto/ill.:
Marion Lebouvier

Å finne tid til å drive endringen fremover

Fra å analysere atferd til å lære om lokale retningslinjer for avfallshåndtering og utarbeide nye retningslinjer – veien til bærekraft er ikke enkel. «Å finne tid til dette var en felles utfordring for begge gruppene», sa Miramón-Puértolas. Failla var enig og la til: «Spesielt for postdoktorer og doktorgradsstudenter er det mye å ta hensyn til. Vi måtte engasjere folk og finne motivasjonen til å gjennomføre en endring».

Ytterligere støtte fra Klimafondet ved UiB

Sertifiseringen ble støttet av tilskudd fra Klimafondet ved UiB som begge gruppene fikk i 2023, og for teamet var dette bare et første skritt mot bedre praksis ved senteret. «I sommer søkte jeg om og fikk ytterligere 200 000 kroner fra Klimafondet for å gjøre flere forbedringer», avslørte Failla. «De fleste av disse forbedringene bør skje på senternivå. Vi håper at andre grupper også vil finne motivasjon til å gjennomføre denne prosessen!»