Hjem
Middelalderklyngen
Foredrag

Kampen for å få en stemme: Margery Kempes livshistorie

Velkommen til foredrag i Dyvekes vinkjeller med Anna Elisa Tryti.

Christine de Pisan
Boken om Margery Kempe er en beretning om en fargerik og driftig middelalderkvinne, og har blitt kalt den første kvinnelige selvbiografi.
Foto/ill.:
Christine de Pizan, Collected Works (1407), Wikimedia Commons

Hovedinnhold

Prosjektdirektør i Vestland fylkeskommune og middelalderforsker Anna Elisa Tryti holder foredraget «Kampen for å få en stemme: Margery Kempes livshistorie».
 
Margery Kempe ble født i den lille havnebyen Bishop´s Lynn i England ca 1373. Fra dette mangfoldige kvinnelivet finnes det en bok – som er blitt kalt den første kvinnelige selvbiografi.
 
Boken er en beretning om en fargerik og driftig middelalderkvinne. Vi får kjennskap til Margerys hjemlige liv, hennes forhold til seksualitet og ektemake med 14 barnefødsler, forsøk som forretningskvinne med eget bryggeri og som møller, hennes omvendelse fra å være en motebevisst borgerhustru til å bli en religiøs asket og pilgrim som kom seg helt til Jerusalem og Santiago de Compostela – og sågar drev i land et sted langs norskekysten.  
 
Margery Kempe levde sitt liv i utforsking av ulike kvinneroller, og hun utfordret samtidens syn på hvordan en kvinne skulle leve sitt liv. Hun er også sett på som mystiker – fra en tidsperiode som var viktig for den kristne mystikkens historie. Her var kvinner synlige og aktive, og Margery hadde flere kvinnelige mystikerene som forbilder, ma. Birgitta av Sverige (1303-73) og sin samtidige Julian av Norwich (ca. 1342-ca 1423). Vi får i boken om Margery også innblikk i samtidens fortolkning av Margery, både fra presteskap og byborgere – i en tid da kjetterbålene brant. 
 
Alle er velkommen, og foredraget er gratis.