Dyr i middelalderbyene
Velkommen til foredrag om dyr i middelalderbyene. Professor emerita ved Universitetsmuseet i Bergen, Anne Karin Hufthammer, forteller om hvilke dyr man finner spor etter i middelalderbyene, og hva dette kan fortelle oss om kosthold, handel og dagligliv i middelalderen.

Hovedinnhold
Grunnlaget for undersøkelsen er beinfunn fra middelalder som er samlet inn gjennom arkeologiske utgravninger. Funn fra tre steder i Trondheim, ett i Bergen, tre i Oslo og fire i Tønsberg er med i undersøkelsen.
De fleste bein er av husdyr, men der er også arter som ble jaktet for mat, klær, redskapsemner eller annet, og uønskede dyr som mus og svart rotte. Der er relativt få bein av sel og hval, kanskje fordi det hovedsakelig var renskåret kjøtt uten bein, som ble tatt inn til byene.
Noen ville arter, som røyskatt, ekorn og rødrev ble jaktet primært for pelsverk, men de fleste ble trolig spist og huder og pelsen tatt vare på. Fra rein finnes det stort sett bare gevirer, emner for kam og annen redskapsproduksjon. Også kjæledyrene hadde flere funksjoner. De fleste katter ble flådd og mange hunder ble partert. Katteskinn var ettertraktet og hundekjøtt ble spist av mennesker eller dyr, i alle fall i noen byer.
Sammen med studier av moderne raser, genetiske studier og skriftlige kilder gir beinfunnene unik kunnskap om kosthold, handel og dagligliv i middelalderen.