Hjem
Middelalderklyngen
Arrangement

Middelalderuken 2022

I løpet av middelalderuken 23.–30. oktober får du muligheten til å møte en spennende og fargerik tidsalder og lære mer om middelalderens kultur og historie.

Illustrasjon for Middelalderuken 2022
I dagene 23.–30. oktober vil en rekke aktiviteter knyttet til middelalderen finne sted i Bergen.
Foto/ill.:
UIB

Hovedinnhold

I dagene 23.–30. oktober vil en rekke aktiviteter knyttet til middelalderen finne sted i Bergen, i regi av samarbeidspartnerene i Middelalderklyngen.

Det vil bli arrangert populærvitenskapelige foredrag, omvisninger, byvandringer, familieaktiviteter, debatt, utstilling og mere til.

Lær ting du ikke visste om Bergen by, om historien og menneskene som bodde her den gangen. Lær om handel og makt, skipsfart og pest, kunst og kultur. Det blir debatt, foredrag, omvisninger og familieaktiviteter. Velkommen!

Programmet vil bli fortløpende oppdatert frem mot Middelalderuken.

Søndag 23. oktober

Barn i middelalderen. En aktivitetsomvisning for å lære om barna som bodde på Bryggen for lenge siden. Passer best for barn mellom 6 og 10 år.
Bryggens Museum kl. 13–13.45

Mandag 24. oktober

Universitetsibliotekets middelalderdag. Er du interessert i de eldste kildene til Bergens historie? Presentasjoner, byvandring og foredrag. 
Universitetsbiblioteket og Bryggens Museum kl. 10–14

Fragment frå mellomalderbøker. Postdoktor i mellomalderfilologi Synnøve Midtbø Myking gir smakebitar av det store mangfaldet av manuskriptfragment i norske samlingar.
Bryggens Museum kl. 12–13

Onsdag 26. oktober

Middelalderens kulturminner på Nonneseter. Fortidsminneforeningen og kunstner Sanne Frostensson inviterer til å oppleve middelalderens kulturminner og samtidskunst i Nonneseter kapell og tårnfot.
Nonneseter kapell kl. 17–18 og Nonneseter tårnfot kl. 18–19

Grýla: Kor mykje av soga om seg sjølv dikterte kong Sverre? Norrønfilolog Rune Kyrkjebø vil sjå nærare på Sverresoga, eit karakteristisk verk som har hatt definerande kraft i norrøn litteratur.
Frille og Dyvekes vinkjeller kl. 18–19

Kveldsseta i Finnesloftet. Ein smakeleg kveld i godt lag. Om den språklege og språkhistoriske bakgrunnen for nemninga kveik, og ølet si rolle i mellomalderens sakrament i det katolske Noreg.
Finnestova på Voss kl. 19–21

Torsdag 27. oktober

Steinkirker og kalk – kunnskap og ivaretakelse. Hvordan kan en best ta vare på en bygning i stein og kalk? Todagers seminar.
Korskirken kl. 09.30–17.30
 

Scandinavia and the Low Countries. Todagers workshop om økonomiske, religiøse og kulturelle kontaktar mellom dagens Belgia og Nord-Frankrike og dei skandinaviske landa i høgmellomalderen.
Hotel Terminus kl. 12–15

Kurs i nålebinding. Lær å binde løkker med en nål. Teknikken var vanlig i Norge fra middelalderen til ut på 1800-tallet.
Bryggens Museum kl. 17–20

Fredag 28. oktober

Steinkirker og kalk – kunnskap og ivaretakelse. Hvordan kan en best ta vare på en bygning i stein og kalk? Todagers seminar. 
Domkirken kl. 9–15

Scandinavia and the Low Countries. Todagers forskerworkshop om økonomiske, religiøse og kulturelle kontaktar mellom dagens Belgia og Nord-Frankrike og dei skandinaviske landa i høgmellomalderen.
Hotel Terminus kl. 9–15

Søndag 30. oktober

Barn i middelalderen. En aktivitetsomvisning for å lære om barna som bodde på Bryggen for lenge siden. Passer best for barn mellom 6 og 10 år.
Bryggens Museum kl. 13–13.45


Åpne museer

Bryggens museum: Middelalderens boss er nåtidens gull! Utstillingen Under Jorden forteller om liv og hverdag i middelalderen i Bergen og på Vestlandet. Åpningstid: Mandag-onsdag 11.00–14.00, torsdag 14.00–20.0, fredag 14.00–18.00, lørdag 11.00–17.00, søndag 11.00–15.00. Billetter kjøpes på museet eller på Bymuseet i Bergens nettsider (bymuseet.no)

Håkonshallen: Hovedbygningen i Norges første slottsanlegg, bygget mellom 1247 og 1261 av kong Håkon Håkonsson som kongebolig og festsal. Åpningstid: daglig, 11.00–14.00. Billetter kjøpes på museet eller på Bymuseet i Bergens nettsider (bymuseet.no)

Rosenkrantztårnet: Her bodde en av Norges viktigste konger, Magnus Lagabøte på 1200-tallet. På 1500-tallet ble det lensherrenes slott. Åpningstid: daglig 10.00–15.00. Billetter kjøpes på museet eller på Bymuseet i Bergens nettsider (bymuseet.no)

MER OM PROGRAMMET