Hjem
75 år med tanker
Tvangslidelser

Forandring på fire dager

UiB-psykologene Gerd Kvale og Bjarne Hansen har utviklet et behandlingsprogram som behandler tvangslidelser på fire dager. I programmet er eksponering en viktig del av behandlingen. Tanken er at pasienten må ut av terapirommet, og utsette seg for det hun frykter mest.

Forskerne bak fire dagers metoden
Foto/ill.:
Paul S. Amundsen

Hovedinnhold

Kurerer angst på 1-2-3

Rundt én prosent av befolkningen er rammet av en tvangslidelse og mange utvikler lidelsen i ung alder. For de fleste har dette betydelige konsekvenser for deres muligheter til å følge opp både jobb og sosialt liv. Uten tilgang til virksom behandling er det få som klarer å bryte ut av lidelsen.

– Selv om det finnes behandlingsmetoder som kan hjelpe mange, har disse i liten grad vært tilgjengelige for de som er rammet. Dette har resultert i at mange blir gående i årevis uten behandling, eller de får behandling som ikke virker. Det er også en utfordring at de anbefalte metodene vanligvis strekker seg over flere måneder og at 20 til 40 prosent av de som fullfører opplever liten eller ingen bedring, sier stipendiat Audun Havnen ved Institutt for klinisk psykologi.

Han er en del av team av UiB-forskere som har utviklet en metode for å kurere tvangslidelse i løpet av fire dager.

– Suksessen ligger blant annet i at pasienten tilbringer fire intensive dager sammen med psykologen, istedenfor å dele opp behandlingen i én time i uken, sier Havnen.

I sitt doktorgradsarbeid undersøker han metodens effekt og hvor godt pasientene trives med denne måten å gjennomføre behandlingen på.

– Resultatene er svært gode. Etter å ha fulgt opp pasientene tre og seks måneder i etterkant, ser vi at de fullfører behandlingen og er svært fornøyd med måten den gjennomføres på. Vi ser også at de fleste blir friske og at sykmeldte kommer tilbake til jobb.

Les om flere utvalgte historier her!