Hjem
Bergensnettverket for kvinner i filosofi

En vandring i Adam Smiths natur

Randi Amundsen holder denne torsdagen et foredrag om Adam Smiths bruk av natur og naturbegreper i Wealth of Nations.

Sitat fra Adam Smith med fossefall som bakgrunn: "No society can surely be flourishing and happy of which by far the greater of the numbers are poor and miserable."
Foto/ill.:
http://quotes.thefamouspeople.com

Hovedinnhold

Den skotske filosofen Adam Smith (1723-1790) har hatt stor betydning for utviklingen av moderne samfunn. Gjennom hans mest kjente verk Wealth of Nations var han en av dem som bidro til at historien skiftet retning. Dette verket var det som skulle komme til å danne grunnlaget for det markedsliberale, økonomiske systemet som i dag kjennetegner den moderne verden.

I dette innlegget vil jeg se nærmere på noen av Adam Smiths naturbegreper, og argumentere for hvordan disse kan ligge til grunn, både for forståelse - og kritikk av  hans tenkning i Wealth of Nations.  Som en sentral skikkelse i den skotske opplysningstiden er det ikke tvil om at Smith var influert av de nye vitenskapene, men samtidig lever han i en tid hvor det nye brytes mot det eksisterende. Spørsmålet er  om -og eventuelt hvordan dette kommer til uttrykk i hans mest berømte verk.

 

Alle er velkomne!