Hjem
Bergensnettverket for kvinner i filosofi
Sosiolingvistikk

“Mit sprog er en hybrid: norske ord og sætninger i halvdansk indpakning.” At forstå selvrapportering i sociolingvistikken i lyset af filosofisk hermeneutik.

Formålet med indlægget er at udforske selvrapportering i et filosofisk hermeneutisk lys, og hovedspørgsmålet er derfor: Hvordan kan Hans Georg Gadamers filosofiske hermeneutik belyse forståelse(n) af selvrapportering i en sociolingvistisk undersøgelse?

Sort-hvitt bilde av Hans Georg Gadamer sittende med en stabel bøker rundt seg.
Hans Georg Gadamer
Foto/ill.:
http://percaritatem.com/tag/philosophical-hermeneutics/

Hovedinnhold

Materialet er mine danske informanters selvrapporterede ytringer fra et interview og en sprogbiografisk undersøgelse.

Den filosofiske – eksistentielle – hermeneutik er en forståelsesteori "hvis opgave er at klarlægge de betingelser hvorunder forståelse sker" (Gadamer 1972, s. 279 i Brodersen 2000, s. 24). Forståelse har karakter af en proces, og i en forståelsesproces forstår vi helheden ud fra delene og delene igen ud fra helheden. Denne klassiske hermeneutiske cirkel – med virkningen mellem dele og helhed og vice versa – har Gadamer videreudviklet i sin teori ved bl.a. at trække fortolkeren ind i cirklen. Vi har alle hver vores forståelseshorisont, som ændrer sig, udvides og fornys i mødet med andre horisonter, og vi har en forforståelse i og med os, som en del af livets bagage, en forforståelse som giver et bestemt blik på verden og som samtidig ændrer sig, fx i en undersøgelse. Denne forforståelse har karakter af for-domme, af positiv og negativ art, som muliggør, betinger, styrer vores forståelse (– og måske også neutrale for-domme ved at vi kan forholde sig præference-frit til noget?). "Det vi "er", kan vi sies å være i kraft av den historiske situasjon og det fellesskap vi befinner oss i, det språk vi snakker, de vaner og praksisser vi tilegner oss" (Gilje 1987; s. 22).

Efter en kort introduktion til Gadamers forståelsesteori giver jeg eksempler på informanters selvrapporterede ytringer. Jeg bruger i min analyse af disse ytringer Gadamers teori og håber at få en diskussion hvor mange i Bergensnettverket for kvinner i filosofi kommer på banen med berigende bidrag og kommentarer til Gadamers teori – og min analyse og forståelse af selvrapporterede ytringer.


Litteratur
Brodersen, Randi Benedikte 2012. ”Mit sprog er en hybrid: norske ord og sætninger i en halvdansk indpakning". Sproglig tilpasning til norsk blandt danskere i Norge som sociolingvistisk eksempel på brug af korrespondanceanalyse. I: Praktiske Grunde. Nordisk tidsskrift for kultur- og samfundsvidenskab. 1, s. 5–24: http://praktiskegrunde.dk/pg1-2012.html

Brodersen, Randi Benedikte 2000. I: Brodersen, Randi Benedikte & Torodd Kinn: Språkvitskap og vitskapsteori. Ti nye vitskapsteoretiske innlegg. Larvik: Ariadne, s. 21–45 [en online-version af bogen er tilgængelig gennem Nasjonalbiblioteket].

Gadamer; Hans Georg 1972. Wahrheit und Metode. Grundzüge einer philosophischen Hermeneutik. Tübingen: Mohr.

Gilje, Nils 1987. Hermeneutikk i vitenskapsteoretisk perspektiv. Bergen.

 

 Alle er velkomne!

Dokumenter