Hjem
Arbeids- og miljømedisin

Etter eksplosjonen i Gulen

Dette er et samarbeidsprosjekt mellom Helse Bergen og Universitetet i Bergen. Folk i Gulen sine helseplager skal kartlegges i etterkant av eksplosjonen.

Hovedinnhold

Den 24.mai 2007 eksploderte to tanker ved Vest Tank sitt anlegg i Sløvåg i Gulen Kommune. Eksplosjonen førte til en kraftig brann og en svart røyksky la seg over et stort område i Gulen og Masfjorden kommuner. Tankene inneholdt petroleumsprodukter, deriblant svovelholdige produkter etter avsvovling av slike.

Senere ble det rapportert om sterk lukt i miljøet rundt anlegget, og at arbeidstakere i Sløvåg og beboere i Gulen og Masfjorden kommuner fikk symptomer på helseplager. Området ble ikke ryddet, og lukt og plager fortsatte. Den 9.juli 2008 ble det avholdt et folkemøte i Gulen og Masfjorden der bl.a. miljøvernminister Erik Solheim og direktør Bjørn Inge Larsen fra Helsedirektoratet var tilstede. Her ble det lovet at de som ble eksponert i forbindelse med ulykken i Sløvåg skulle få tilbud om en helseundersøkelse. I juli 2008 ble det sendt en henvendelse til Helse Bergen om de var villige til å gjennomføre denne undersøkelsen.

Helse Bergen fikk følgende mandat fra Helsedirektoratet datert 10.07.2008:

Vi meiner det er god grunn for å gjennomføre ei helseundersøking av de eksponerte:

  

1. Det er viktig at folks helseplager etter ulukka vert tatt på alvor 

2. Vi ønskjer at dei som er plaga får eit tilbod om undersøking, registrering av plager og at ev. prøver blir tatt for aktuell og ev. framtidig analyse

3. Vi ønskjer å lære av hendinga, både ved å få kunnskap om plager som einskildpersonar har eller har hatt, og samfunnskonsekvensar av i ei slik hending

4. Det er Helsedirektoratet sitt ønskje at ei slik undersøking både kan ha effekt ved å gje god informasjon og oppfølging til dei som har vore sjuke, og at den kan hjelpe oss å planlegge betre på samfunnsnivå for ei ev kjemikalieulukke i framtida.

 

Prosjektets første fase er utført som et samarbeid mellom Helse Bergen og Arbeids- og miljømedisin ved Universitetet i Bergen. Fra november 2008 til april 2009 ble over 1000 personer fra Masfjorden og Gulen invitert til å delta i en helseundersøkelse med fokus på reaksjoner etter eksplosjonen ved Vest Tank. En rapport fra undersøkelsen foreligger. Det planlegges flere undersøkelser av befolkningen, men finansieringen av dette er usikker.

Vi vil uansett utføre en spørreundersøkelse av befolkningen høsten 2010.