Hjem
Geofysisk institutt

24 dager med oseanografi på kjøkkenet

Hver dag vil en ny luke dukke opp her. Avslør hva som skjuler seg bak lukene ved å trykke på pilene under.

Hovedinnhold

Dobbeldiffusiv blanding i te

Luke 16

Hvorfor vokser det sopp i tekoppen?

Dobbel-diffusiv blanding i svart te
Foto/ill.:
Mirjam Glessmer, GFI

Eksperiment 16:

Når vi putter en skje med krem i en kopp med te, kan vi observere det spennende fenomenet kalt "dobbeldiffusiv blanding". Den kalde kremen har først høyere tetthet enn den varme teen, og synker derfor nedover mot bunnen av koppen. På den annen side blir kremen raskt varmet opp. Når kremen har nådd temperaturen til teen, har den lavere tetthet og stiger derfor i et mønster som ser ut som fingre. Blanding av stoffer er mye saktere enn justeringen av temperaturen. Det er dette du kan observere i teen, heller enn å bare se en blanding av te og krem.