Hjem
Geofysisk institutt

24 dager med oseanografi på kjøkkenet

Hver dag vil en ny luke dukke opp her. Avslør hva som skjuler seg bak lukene ved å trykke på pilene under.

Hovedinnhold

Fargede isbiter

Luke 19

Hvorfor er isbiten klar i kanten, men fargerik i midten?

Fargede isbiter
Foto/ill.:
Mirjam Glessmer, GFI

Eksperiment 19:

Når vi fryser vann med konditorfarge, fordeles ikke fargen helt jevnt i isbiten. Dette er fordi fargen ikke kan bli med i krystallstrukturen til is. Fra utsiden, hvor kjølingen av isbiten skjer, vil is dannes som består utelukkende av vannmolekyler. Fargen blir i økende grad konsentrert og presset inn mot det fortsatt flytende indre av isbiten. Hvis fryseren er kald nok, vil også den fargede kjernen fryse, men den vil danne en mye mer irregulær is fordi fargen forstyrrer den uniforme krystallstrukturen.