Hjem
Geofysisk institutt

24 dager med oseanografi på kjøkkenet

Hver dag vil en ny luke dukke opp her. Avslør hva som skjuler seg bak lukene ved å trykke på pilene under.

Hovedinnhold

Is av ferskvann og saltvann

Luke 18

Hvorfor renner fargen vekk fra den ene isbiten, mens fargen siver inn i den andre?

Isbit av ferskvann til venstre og av saltvann til høyre.
Foto/ill.:
Mirjam Glessmer, GFI

Eksperiment 18:

Vi fryser to isbiter; en fra saltvann og en fra saltvann. Disse har veldig ulik struktur. Mens isbiten av ferskvann danner en veldig uniform struktur, ligner strukturen til isbiten av saltvann en svamp. I løpet av isdannelsen er det bare vannmolekylene som fryser sammen og danner iskrystaller. Saltet blir avvist i dannelsen av iskrystaller og presses vekk som en veldig konsentrert saltlake inn i kanaler som ikke fryser. Hvis du drypper farge på isbitene, kan fargen gå inn i disse kanalene som en svamp.