Hjem
Geofysisk institutt

24 dager med oseanografi på kjøkkenet

Hver dag vil en ny luke dukke opp her. Avslør hva som skjuler seg bak lukene ved å trykke på pilene under.

Hovedinnhold

Temperatur, saltholdighet og tetthet

Luke 23

Hvorfor blir smeltevannet fra den fargede isbiten liggende nær bunnen i det ene glasset, mens det flyter til toppen i det andre?

Smeltevann av ulik tetthet
Foto/ill.:
Mirjam Glessmer, GFI

Eksperiment 23:

Vi fyller to glass med romtemperert vann. Fyll glasset til venstre med ferskvann og glasset til høyre med saltvann. To fargede isbiter av lik størrelse holdes ned mot bunnen av glassene (for eksempel med tesiler) der de begynner å smelte. Smeltevannet har en temperatur rundt 0°C. På grunn av de ulike temperaturene og saltholdighetene i vannglassene, er det tre tettheter til stede i eksperimentet nå. Saltvannet ved romtemperatur i den høyre koppen har høyest tetthet. Det fargede, kalde smeltevannet stiger og danner et lag på toppen av dette. Det kalde smeltevannet har høyere tetthet enn det ferske vannet ved romtemperatur i den venstre koppen, så det blir liggende nær bunnen i det glasset.