Hjem
Klima og energiomstilling
Nyhet

Fremtidsrettet praksis hos BKK

Sivilingeniørstudenter i energi kull 2020 er nå ferdige med sin halvårige praksis i bedrift. 2 dager i uken har studentene fått prøve seg i spennende bedrifter i bergensregionen som driver innen energifeltet. Tiril, Christian og Tobias er 3 av 5 heldige studenter som har vært i praksis hos BKK.

Studenter i energipraksis høsten 2021
Foto/ill.:
UiB/Tiril Thielemann Try - Studenter i energipraksis hos Eviny høsten 2021

Hovedinnhold

Studentene har fått jobbe i BKKs innovasjonsavdeling hvor de jobber med prosjekter som er i en tidlig fase knyttet til hvordan man kan gjøre fremtiden mer bærekraftig, forklarer Tiril. Med andre ord et perfekt sted å være for unge engasjerte siving studenter.  

Vi måtte lese oss en del opp siden vi ikke visste noe om temaet fra før av. Heldigvis var det også flere BKK-ere som gledelig delte av kunnskapen si. Vi ringte også rundt til prosjektledere nasjonalt som jobber med mikronett. I tillegg fikk vi være med på et møte om et mikronett-prosjekt her i Bergen. Avslutningsvis holdt vi en presentasjon i en lunsjpause for flere ansatte i BKK med det vi hadde funnet. Litt skummelt var det, men god læring! 

Da vi avsluttet prosjektet om mikronett begynte vi å se på hvilke muligheter som finnes for at BKK kan innta en sentral rolle rundt hurtiglading av elbil i Danmark, forteller Christian.  

Vi jobbet med dette i noen uker og presenterte våre funn og anbefalinger når det gjaldt oppkjøp eller samarbeid til en stor gjeng med ingeniører og økonomer som også jobber på dette prosjektet. Selv om vi gikk videre på neste prosjekt er dette et felt BKK kommer til å satse videre på, og det var kult å faktisk gjøre noe meningsfylt som direkte påvirker hva selskapet kommer til å gjøre i fremtiden.  

Tobias var også med på prosjektet om landing i Danmark og er tredje studenten i praksis hos Innovasjonsavdelingen. Han var i utgangspunktet i praksis hos BKK Nett, men fikk flytte til Innovasjon for å prøve noe nytt. For i motsetning til de andre har Tobias hatt sommerjobb i BKK nett og han har allerede lært mye om hvordan de jobber i BKK.  

I BKK Nett så holdt jeg på med å tegne inn kabler, linjer, nettstasjoner osv. i ett system som blir brukt til å se posisjonen til de ulike komponentene i nettet. Disse tegningene blir blant annet brukt når ulike utbyggere skal grave, for å vite at de ikke treffer kabler når de graver i bakken. Systemet blir også brukt til å kunne regne på kapasiteten til strømnettet, forklarer Tobias. 

Vellykket praksis for begge parter 

Å ha praksis er spennende for både arbeidsgiver og student fordi utgangspunktet er at ingen av dem har truffet hverandre før praksisen begynner. Bedriftene presentere seg selv gjennom en annonse for studentene og beskriver oppgavene de ønsker utført. Deretter er det opp til studentene å søke seg til de ulike bedriftene og noen ganger er det så mange om beinet at det må trekkes om plassene. Derfor er det spesielt hyggelig når det klaffer så godt som det har gjort dette semesteret, både for studentene hos BKK, men også studentene i alle de andre bedriftene UiB samarbeider med om praksis. 

Vi har hatt studenter i praksis i 2 omganger nå og har svært positive erfaringer med det. De har masser av kompetanse og pågangsmot og bidra med og vi får tilført kapasitet og kan løse oppgaver som ellers hadde måtte nedprioriteres eller blitt utført av konsulenter. Studentene vi hadde i forrige runde fikk alle sommerjobb hos oss og jobber nå deltid ved siden av studiene, sier Louise Korsbæk Sondrup som er sjef for innovasjon hos BKK. 

Og det er ikke bare BKK som er førnøyde. Studentene har også trivdes svært godt i sitt aller første møte med arbeidslivet innen energifeltet. Å ha praksisplass i BKK er heilt supert i mine øyne, forteller Tobias. Det er flinke og hyggelige ansatte som viser at de verdsetter arbeidet vårt. Vi får spennende arbeidsoppgaver, som kan være utfordrende, men som gir oss mulighet til utvikling. 

Ønsker å være med å finne løsninger på klimaproblemet  

Mange av sivilingeniørstudentene innen energi ved UiB har begynt på studiet fordi at de ønsker å være med å sørge for at verden går fra fossilt til fornybar energi og dermed være med å redde oss alle fra global oppvarming. At studentene gjennom sin praksis hos BKK får jobbe med løsninger på klimaproblematikken opplever de som svært inspirerende for de neste 3,5 årene de har igjen på skolebenken.  

Christian avslutter med: “Skal man forandre verden mot det grønne skiftet er det viktig å ikke bare se på de store tingene som å stenge ned et kullkraftverk eller bygge en ekstra vindturbin, men også finne løsninger som kan hjelpe bærekraftig i alle deler av hverdagen eller arbeidslivet, og dette er jeg stolt over å kunne bidra med nå gjennom praksisen min hos BKK.”