Hjem
Institutt for lingvistiske, litterære og estetiske studier
Forskergruppe

Forskergruppen TEIKN

TEIKN (Tegnspråkforskning med eksperimentelle, informatiske og kvantitative metoder og naturalistiske data) er en forskergruppe ved Institutt for lingvistiske, litterære og estetiske studier (LLE) ved Det humanistiske fakultet (HF), Universitet i Bergen (UiB). Målet med TEIKN er å samordne språkvitenskaplig forskning om tegnspråk, særlig forskning som benytter seg av eksperimentelle, kvantitative og informatiske/datamaskinelle metoder.

Logo for TEIKN (Tegnspråkforskning med eksperimentelle, informatiske og kvantitative metoder og naturalistiske data)
Foto/ill.:
Calle Börstell

Hovedinnhold

De hovedsakelige forskningsområdene til TEIKN er:

  • Kvantitative undersøkelser innen beskrivende og sammenlignende tegnspråklingvistikk, med metoder fra korpuslingvistikk og maskinsyn.
    • Eksempelvis bruker vi maskinsyn for å analysere artikulasjon i tegnspråk. Vi har sett på hvorvidt det er mulig å trekke ut artikulasjonssted fra videoer i en tegnordbok (Börstell 2023) og form og funksjon til ikke-manuell artikulasjon på tvers av tegnspråk basert på korpusdata (se NONMANUAL-prosjektet).
  • Eksperimentelle metoder for å undersøke ikonisitet, grammatisk struktur og leksikal variasjon.
    • Vi har f.eks., undersøkt hvordan ikoniske tegn blir identifisert av brukere av norsk tegnspråk og russisk tegnspråk. Vi har også sammenlignet hvordan brukere av svensk tegnspråk og amerikansk tegnspråk vurderer ikonisiteten til sitt eget tegnspråks håndalfabet kontra et annet tegnspråk (Börstell 2024).
  • Utvikling av språkressurser og verktøy for kvantitativ, lingvistisk analyse av tegnspråk.
    • Blant annet har vi deltatt i oppbyggingen av databaser for ikoniske tegn (Kimmelman, Klezovich & Moroz 2018) og leksikal variasjon (Kimmelman mfl. 2022), i tillegg til å lage programvare for analyse og prosessering av tegnspråklig data (Börstell 2022).