Hjem
Middelalderklyngen
Foredrag

I St. Peters fotspor

Velkommen til foredrag om tidlig kristen graffiti og kristningen av Romas hedenske fora fra det 4. til 8. århundre e.Kr. ved Christina Videbech, ph.d.-kandidat i arkeologi, UiB.

Forum Romanum
Forum Romanorum er det største og mest kjente forumet i det gamle Roma og var i mange århundrer hjertet av det offentlige liv i Romerriket.
Foto/ill.:
Wikimedia Commons

Hovedinnhold

Ph.d.-kandidat i arkeologi,  Christina Videbech, holder foredraget I St. Peters fotspor: Tidlig kristen graffiti og kristningen av Roms hedenske fora fra det 4.-8.årh.e.Kr.

I 141 e.Kr. påbegynte keiser Antoninus Pius et tempel på Via Sacra til sin avdøde kone Faustina. Etter at tempelet var oppført, nevnes det sjelden i litterære kilder. Likevel stoppet ikke tempelets "liv" der.

Dette foredraget vil med utgangspunkt i tidligere oversatte arkeologiske spor fra tempelet fortelle hvordan Romas hedenske forumområde ble brukt av kristne mellom det 4. og 8. århundre – en periode da kristningen av Roma fremdeles var ny. Tidligere har man trodd at det hedenske forum ble unngått av kristne helt frem til det 6. århundre, da de første kirkene i området kan dokumenteres. Graffitien som vil bli gjennomgått i dette foredraget viser imidlertid at dette ikke var tilfelle, og at kristne så tidlig som det 4. århundre tilpasset gamle templer slik at de passet inn i Romas nye religiøse virkelighet – en virkelighet som i graffitiens tilfelle sannsynligvis ikke ble styrt av eliten, men i stedet gir oss innsikt i den mer beskjedne kristendommen som ble praktisert blant Romas borgere. Den kristne graffitien ble risset inn på områdets gamle monumenter til tross for keiserlige forbud. Den indikerer at forumområdet var mer enn bare store historiske monumenter. Det var også et kristent hellig sted der Romas borgere kunne sende en bønn til Romerrikets nyeste Gud, og hvis de var heldige, oppleve de helbredende mirakler som angivelig skulle være knyttet til stedet.

Alle er velkomne og det er gratis inngang!