Hjem
Stiftelsen Det norske arboret
Besøksinformasjon

Friluftsliv og aktiviteter

Lurer du på hvor du skal legge søndagsturen? I Arboretet og Bergen botaniske hage er det mange muligheter, også for deg som er ute for å mosjonere eller rusle en rolig tur. Området er særdeles godt egnet som turområde, og har et av de best tilrettelagte turmulighetene i lavlandet i Bergen.

Familie som gjør seg klar til å gå naturstien
Foto/ill.:
Bjørn Moe

Hovedinnhold

Turforslag

I appen UT.no kan du finne flere alternative turer på Milde.

For en lang tur anbefaler vi:
Start på Dalsmyra, følg turvegen til Mørkevatnet, ta til venstre på stien langs vannet til rhododendron-skogen og ta derfra vegen over Gjørvikhaugene og Langemyra til toppen av bakken ned til Mørkevågen. Ta til høyre i skiftet der og følg vegen tilbake sørvestover retning Blondehuset og videre mot Mildevågen. Ta gjerne inn på avstikkere, slik som stien gjennom Hatlehaugen ned til Naustdalen og opp igjen forbi Rosariet. Ved Mildeheimen følger en stien over marken til Mildevågen. Fortsett gjennom Botanisk hage og returner langs Mildevegen tilbake til Dalsmyra. Denne rundturen er på ca 6 km og går gjennom et variert og småkupert landskap. 

Ta gjerne med en brosjyre fra kassen på Dalsmyra og følg kartet som viser de anbefalte turvegene og stiene. I mange kryss er det satt opp vegvisere som skal gjøre det enkelt å finne fram.

Bli kjent med plantene

For de spesielt interesserte er det mye informasjon å hente ut fra skiltene som henger på hver plante. Noen avdelinger har egne informasjonsskilt om hva som kjennetegner den enkelte samlingen. Med notatbok og kamera er det mye å lære for den som har tid og interesse.

Mens noen foretrekker selvstudium, vil andre ha mest nytte av en guidet omvisning. Arboretet tilbyr omvisning av grupper på bestilling, men vi har også tematiske turer med guide som inngår i vårt årlige program. En guidet tur vil bli lagt opp i forhold til det som passer best til årstiden.

Arboretet er som et skattkammer for undervisning av skoleklasser. Vi har naturlig vegetasjon på alle kanter, og vi kan derfor fokusere på ville vekster og treslag som hører hjemme i skogen. I tillegg har vi en egen samling av norske trær som er relevant i skolens naturfagopplæring. I samarbeid med lærer kan vi tilby undervisning til skoleklasser i Arboretet. Noen skoler foretrekker å bruke sitt eget opplegg til aktiviteter. 

Naturstien er et tilbud til alle som vil lære mer om Arboretet og i tillegg teste kunnskapene. Den starter ved gapahuken sør for Mørkevatnet der det ligger løypekart og fasit i kasser. Løypen følger turvegen nordover i Arboretet og har 17 oppgaver med svaralternativer. Naturstien er tilgjengelig hele året, men egner seg best mens det er løv på trærne.

Friluftsområdene

Friluftsområdet Grønevika er nærmeste nabo til Arboretet og driftes av Bergen og Omland Friluftsråd (BOF). Her er det gode badeforhold for barn og voksne. Grønevika er tilrettelagt for bevegelseshemmede med toalett, baderampe og parkering. Et annet område er  Sandholna som er en velegnet badeplass for barn med en innelukket poll som er utgravd og opparbeidet til friluftsbasseng. Det er også mulig å leie hytten der for dagsbesøk. Grønevika og Sandholna er godt tilrettelagt med bord og benker og fastmontert grill. Det er ellers ikke tillatt med grilling i Arboretet. For den som vil kombinere bading med tur en fin sommerdag, er det mulig å følge stien helt ut til Store Brandaneset og bade fra strandbergene der.

Opplevelser hele året 

Arboretet framstår som et meget attraktivt rekreasjonsområde, og vi får mange henvendelser fra publikum som ønsker å bruke området vårt til egne aktiviteter. Det kan være alt fra overnatting i telt, egne opplegg for natursti, blåturer, orienteringsløp, filminnspilling, fotoopptak til reklamemagasin og for registrering av fugler. I en fuglekasse på Blondehuset har det vært montert kamera for visning på en skjerm inne i kaféen. Gjennom noen hektiske uker kunne publikum følge med på utviklingen til et kjøttmeispar fra sju egg til alle ungene var ute av kassen. 

Høsten er en fin tid i Arboretet med flotte farger på lønn og andre busker og trær.

Vinteren er kanskje den mest variable årstiden i Arboretet – blir den grønn eller hvit? Det er ikke hvert år vi får snø og kaldt vær, men når det skjer, har vi en av byens flotteste akebakker. Ved Mørkevatnet en kald vinterdag med barfrost kan det legge seg rimfrost på plantene, og en fotojakt der kan gi spennende motiver. Dette er et av Arboretets kaldeste områder, og enkelte år legger det seg tykk stålis på vannet. Arboretet er et sted for opplevelser og rekreasjon – året rundt.