Hjem
Senter for alders- og sykehjemsmedisin
Nyhet

Tysk pasientorganisasjon inspirert av norsk eldreomsorg

Tysklands største pasientorganisasjon, Deutsche Stiftung Patientenschutz, har vært i Bergen for å lære om norsk eldreomsorg. De besøkende lot seg imponere av ressursbruken ved norske sykehjem.

dans
Livsglede på Røde Kors sykehjem.
Foto/ill.:
Ståle Christian Ofte

Hovedinnhold

28. juli var SEFAS i samarbeid med Verdighetsenteret vertskap for ledelsen i Deutsche Stiftung Patientenschutz. De fikk en innføring i noen av Røde Kors sykehjem og Verdighetssenteret sine tilbud innen demensbehandling, blant annet musikkbasert miljøbehandling, kunstprosjekt og satsing på frivillighet .

Glade gamle som har et meningsfylt innhold i hverdagen sin er målet, sier initiativtakeren til prosjektet om musikkbasert miljøbehandling Helga Fottland Lorentzen. Hun ber gitarist Fredrik Eldholm spille opp, og med ett er salen på Røde Kors sykehjem full av stemmer som synger alt fra Brann-sangen til Nystemten. Noen av pasientene danser, andre tramper takten og alle smiler. Det er tydelig for gjestene at dette gir livsglede. Også i stellsituasjoner, eller i andre situasjoner i løpet av dagen hvor pasienter lett kan bli aggressive eller utilpass, kan individuelt tilpasset musikk dempe agitasjonen hos pasienter med demens. Det er enkelt å gjennomføre og det virker, sier de ansatte ved Røde Kors sykehjem.

Eli Lea, forskningsleder ved Verdighetsenteret, forteller om pasienter med Alzheimer som har vært med på et kunstprosjekt ved senteret. Prosjektets praktiske del besto i at grupper med alzheimerspasienter samtalet med en kunstterapeut om Muchutstillingen på KODE. Pasientene kan fort glemme hva de har vært med på sier Lea, men de husker at de har opplevd noe positivt som gjør godt.

Frivillighetskoordinatorer blir også godt skolert ved Verdighetssenteret. Koordinatorene får nye impulser og kunnskap de kan benytte i arbeidet sitt med de frivillige. Uten koordinatorene forvitrer frivilligheten i helse- og omsorgssektoren- en sektor som forøvrig utggjør under 10 % av frivillighetsarbeidet i Norge, forteller Eirin Hillestad - leder for kompetanseutvikling innen frivillighet.

De tyske besøkende fikk også se frivillig Tor Leif Pedersen og besøkshunden Ukko i aksjon på en av sykehjemsavdelingene.

 

Nrk Radio var med på besøket, hør deres reportasje her: Her og nå.  

Les intervju fra besøket i BT: Tysk prins vil lære norsk eldreomsorg

 

Verdighetsenteret har et samarbeid med SEFAS innenfor prosjektet ICI-HOMETIME der de finansierer to postdoktorer i 50 % stilling.