Hjem
Studentsider

Gjør deg klar til digital eksamen

I tillegg til å forberede deg faglig, må du også huske å sjekke at datamaskin og innlogging er klar til bruk på eksamen. Dette er ditt ansvar som student.

Ved digital skoleeksamen tar du med deg din egen datamaskin til eksamen. I forkant av eksamensdagen må du klargjøre maskinen din til eksamen.

1. Sjekk din brukerkonto ved UiB

På eksamen logger du deg inn på vurdering.uib.no med brukernavn og passord. Sjekk derfor i dagene før eksamen at:

 • din brukerkonto ved UiB er aktiv. Det vil si at du kan logge på for eksempel vurdering.uib.no eller MittUiB.
 • du husker brukernavn og passord til UiB-kontoen din. Hvis du har glemt passordet kan du endre det på sebra.uib.no. Husk å skifte passord dersom du får melding om det.

Det er ditt ansvar at dette er i orden på forhånd. Du vil ikke få utvidet tid på eksamen om du kommer sent i gang fordi du ikke husker innloggingen din, eller brukerkontoen din må aktiveres før du kan starte eksamen.

2. Sjekk at maskinen din oppfyller systemkravene

Du tar med din bærbare datamaskin (PC eller Mac) på eksamensdagen. UiB tillater ikke nettbrett, mobiltelefon eller tilsvarende. 

Din maskin må:

 • ha operativsystem lik eller nyere enn Windows 7 eller MacOS 10.12. Vi anbefaler at du alltid oppgraderer til nyeste versjon av operativsystemet. Mac-brukere må huske å installere oppdateringen, ikke bare laste den ned.
 • ha en nettleser installert (en av to siste stabile versjoner av følgende nettlesere: Google Chrome, Mozilla Firefox, Edge eller Safari (for Mac)).
 • støtte trådløst nettverk. Logg på Eduroam før eksamensdagen. Det er dette nettverket som brukes i de fleste eksamenslokaler. Der det er nødvendig vil du få nettverksinformasjon i lokalet.
 • Ha gyldig versjon av sikker nettleser installert (se pkt 3 nedenfor).

Eksternt utstyr
Dersom du ønsker å benytte eksternt tastatur eller ekstern mus på eksamen, må du ta med dette selv. Utstyret må være kablet, IKKE trådløst. Du vil ikke få brukerstøtte til bruk av slikt utstyr under eksamen. Test gjerne før eksamen at du får utstyret til å fungere i demoprøve med sikker nettleser på vurdering.uib.no.

Låne maskin?
Dersom du har en maskin som ikke støtter kravene over, eller ikke har datamaskin, kan du låne maskin fra UiB til eksamen (se informasjon under punktet «Trenger du å låne datamaskin?»).

3. Sjekk at maskinen din er klar for eksamen

Digital skoleeksamen gjennomføres i sikker nettleser, en enkel nettleser som stenger tilgang til ressurser på maskin din og på nett under eksamen. Du er selv ansvarlig for å installere sikker nettleser på maskinen du tar med deg til eksamen FØR eksamensdagen. Før hver nye eksamen må du sikre at du har riktig versjon av sikker nettleser installert på maskinen. Den sikre nettleseren som brukes på vurdering.uib.no heter Safe Exam Browser (SEB).

Last ned og installer sikker nettleser slik

 • Logg på vurdering.uib.no.
 • Gå til fanen "Demoprøver", finn prøven "Demotest med sikker nettleser", velg "Klikk her for å gjøre deg klar".
 • Les gjerne teksten i prøven, gå nederst i siden under overskriften "Jeg har ikke Safe Exam Browser installert", velg "Last ned", følg instruksjonene på skjermen.

Dersom du har Safe Exam Browser installert på maskinen din, bør du velge å erstatte denne med ny versjon om du får spørsmål om det når du laster ned og installerer nettleseren på nytt.

Sjekk at du har gyldig versjon av sikker nettleser før HVER eksamen

 • Logg på vurdering.uib.no.
 • Gå til fanen "Demoprøver", finn prøven "Demotest med sikker nettleser", velg "Klikk her for å gjøre deg klar".
 • Les gjerne teksten i prøven, finn SEB-passord for prøven, gå til overskriften "Jeg har Safe Exam Browser installert", velg "Åpne prøve i Safe Exam Browser", følg instruksjonene på skjermen.

Dersom du i uken før eksamen kan gjennomføre og "levere" demoprøven, og så avslutte Safe Exam Browser uten feilmeldinger, er maskinen din klar til eksamen.

Se ofte stilte spørsmål dersom du har spørsmål om installasjon.

4. Bli kjent med eksamensløsningen

Jo bedre du kjenner eksamensløsningen før eksamen, jo mer kan du konsentrere deg om innholdet i eksamensbesvarelsen din på eksamensdagen. Bruk derfor litt tid på å bli kjent med funksjonalitet som du finner i demoprøven(e) på vurdering.uib.no.

5. Trenger du å låne datamaskin?

Dersom du ikke har en bærbar datamaskin (se krav til utstyr) å ta med deg på eksamen, kan du søke om å få låne datamaskin fra UiB. Lånemaskiner med sikker nettleser blir utlevert i eksamenslokalet før eksamen starter.

Søknadsfrist
Søknadsfrist er en uke (5 virkedager) før eksamensdagen. Dersom det skulle oppstå behov for lånemaskin etter at fristen er gått ut, må du i utgangspunktet låne deg en maskin privat. Blir dette vanskelig må du umiddelbart ta kontakt med brukerstøtte via Issuetracker, husk å oppgi emnekode og eksamensdato.

Søknadsskjema
Du søker om lånemaskin til eksamen ved å logge inn i skjemaet under med UiB brukernavn og passord, og velge hvilke av dine eksamener du ønsker å låne datamaskin til. Husk å sende søknaden ved å trykke på "Send"-knappen. Øverst i samme skjema vil du se hvilke eksamener du er innvilget lånemaskin til.

6. Trenger du brukerstøtte?

FAQ (ofte stilte spørsmål) vil kunne gi svar på mange problemstillinger knyttet til eksamen.

IT assistentene på ditt fakultet kan være behjelpelige med støtte til installasjon av sikker nettleser i forkant av eksamensdagen. Teknisk støtte vil være tilgjengelig gjennom hele eksamen, men støtte til installasjon av sikker nettleser må skje før eksamen.

Dersom du trenger ytterligere hjelp, kan du melde dette i Issuetracker (logg inn og velg 'SA, Digital eksamen' i menyen til venstre) så vil du bli kontaktet på e-post så raskt som mulig.

7. Privatist ved eksamen

Dersom du skal ta eksamen som privatist, må du opprette brukerkonto ved UiB for å kunne logge inn i eksamensløsningen og avlegge eksamen. Se brevet du har fått tilsendt fra fakultetet.

Du må ta med egen datamaskin til eksamen, samt installere sikker nettleser på maskinen din FØR eksamensdagen. Se informasjon under "Sjekk at maskinen din er klar for eksamen".

Dersom du deltar på eksterne kurs arrangert av UiB vil du få utdelt påloggingsinformasjon i forbindelse med eksamen.