Home
New phds

Warning message

There has not been added a translated version of this content. You can either try searching or go to the "area" home page to see if you can find the information there
NY DOKTORGRAD

Proteiners fødselsmerker

Henriette Aksnes disputerer fredag 7. februar 2014 for ph.d.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen: “N-terminal acetyltransferases NatC and NatF: cellular functions and substrates”.

Main content

De fleste proteiner undergår kjemiske modifikasjoner som ofte er viktige for deres funksjon i cellen og organismen. Slike modifikasjoner skjer typisk etter at proteinet er dannet. N-terminal acetylering er en modifisering som hittil er beskrevet som å hovedsakelig skje under selve proteinsyntesen og den kjemiske gruppen som settes på proteinet kan derfor betraktes som et fødselsmerke. 

I dette doktorgradsarbeidet fokuseres det på hvilken funksjon et slikt fødselsmerke kan ha for proteiner. Selv om dette er en vanlig reaksjon, har man så vidt begynt å avdekke dens molekylære og cellulære implikasjoner. For å utvide vår forståelse innenfor dette området har vi blant annet benyttet gjæren Saccharomyces cerevisiae. Modifikasjonen er avhengig av enzymer, kalt N-terminal acetyltransferaser (NATer) og ved å fjerne disse enzymene i gjær, har vi kunnet studere bestemte proteiner uten deres vanlige fødselsmerke. Tidligere forskning har antydet at denne modifikasjonen kan være avgjørende for proteinets lokalisering i cellen. Generaliserbarheten av dette prinsippet utfordres i denne avhandlingen, siden vi ved å fjerne acetylering av en rekke proteiner ikke kan observere endret lokalisering for disse. 

I avhandlingen studeres også to enzymer, NatC og NatF, som katalyserer N-terminal acetylering, og her identifiseres flere av deres substrater, eller mottaker-proteiner av acetylgruppen. Denne informasjonen er viktig for videre studier av cellulære og fysiologiske implikasjoner av N-terminal acetylering. 

NatF er et nytt medlem av NAT-enzymfamilien, og denne avhandlingen bidrar til den tidlige karakteriseringen av dette enzymet. Vi viser at NatF skiller seg fra andre NAT-er ved å lokalisere til organeller. Likevel er den katalytiske aktiviteten rettet mot cellens - og ikke organellenes - innside. Uten NatF får cellenes Golgi-apparat en unormal fasong, og vi tror at dette har sammenheng med våre funn som sier at NatF foretrekker å acetylere proteiner som assosierer med organellemembraner.

Personalia:
Henriette Aksnes ble født i 1982 og vokste opp i Bergen. Hun avsluttet mastergraden sin i Medisinsk cellebiologi ved Institutt for biomedisin (UiB) i 2009 og startet i 2011 som NFR-finansiert doktorgradsstipendiat i Thomas Arnesens forskningsgruppe ved Molekylærbiologisk institutt (UiB).

Avhandlingen kan lånes på Bibliotek for realfag. For kjøp/bestilling av avhandlingen, kontakt kandidaten direkte.