Hjem
Styre og ledelse

Frokostseminar "Juks"

Hovedinnhold

"Juks –Hvordan forskere svindler – og hvorfor det ikke er så farlig”.

”Spm: Hva har padder med påmalte brunstvorter, kald fusjon, Piltdown-mannen og N-stråler og den klonede hunden Snuppy til felles? Svar: De er alle resultater av vitenskapelig svindel”.

Erik Tunstad kommer til vårens første frokostseminar for å holde et foredrag med utgangspunkt i sin egen bok Juks.. ”Boken er en kavalkade over smålåtne og storslåtte forskningssvindler fra 1700-tallet og frem til i dag – fra Johann Beringers fossilefrosker, komplette med hud, øyne og kjøtt på beina (og i ferd med å pare seg!), til vår egen Jon Sudbø, som en stakket stund fikk oss til å tro at vi kom til å dø av å ta en Paracet. Erik Tunstad diskuterer berømtheter som Darwin, Einstein, Mendel og Pasteur – og spør om man kan anvende nåtidens regler om redelighet i forskning på fortiden. For hvor hadde vitenskapen vært i dag om vi ikke av og til, opp gjennom historien, hadde latt ett og annet råttent eple eller en og annen «eager lab assistant» følge Jenks lov?” (Ref. Humanistisk forlag). Matthias Kaiser vil til slutt kommentere foredraget

Program:

0800 – 0830    Gratis frokost i SiB-kafeen

0830 – 0835    Velkommen ved prorektor Berit Rokne

0835 – 0915    "Juks – Hvordan forskere svindler - og hvorfor det ikke er så farlig ”v/Erik Tunstad, høgskolelektor i ved Høgskolen i Vestfold.

0915 – 0930    "En kommentar” v/Matthias Kaiser, leder ved Senter for            vitenskapsteori, UiB

0930 – 1000    Debatt