Hjem
Institutt for arkeologi, historie, kultur- og religionsvitenskap

Temaomtale KUVI305

Forskning i praksis

Kirkegård i skumring
Foto/ill.:
www.colourbox.com

Hovedinnhold

Kulturvitenskapelig klimaforskning

En hovedmålsetning med KUVI 305 er å gi nye masterstudenter innblikk i pågående forskning ved faget. Gjennom en innføring i et forskningsprosjekt, skal studentene få innsikt i  hvordan forskningspørsmål blir formuler og hvordan metoder og materiale blir valgt.

Denne høsten er temaet døden. Døden handler både om natur og kultur, og vi vil være mest opptatt av det siste, helt konkret om kulturelle endringer i forestillinger om døden. Hovedsakelig vil vi konsentrere oss om kulturelle forestillinger og uttrykk om døden i samtiden, slik vi finner disse i norsk eller nordisk sammenheng. Noen spørsmål denne høsten blir: Hvilken rolle spiller individualitet i begravelsessammenheng? Hva kan motivasjonen bak ønsket om askespredning være? Har dødsannonser alltid sett ut som i dag? Hva er planene bak utforming av ulike gravplasser?

Undervisningen foregår i blokk fra midten av oktober, med innlevering av eksamen ca. halvannen måned senere. Undervisningen vil være noe forelesningsbasert, men først og fremst seminarbasert, hvilket betyr en høy grad av aktivitet fra studentenes side. Det meste av undervisningen vil foregå på universitetet, men vi vil også bevege oss utenfor undervisningsrommene på små «feltarbeid». Fra litteraturlisten velger dere selv litteratur som er relevant for oppgaven dere skriver, tilsvarende 1200 – 1500 sider.

Studentene skal trene på å formulere forskningsspørsmål, vurdere forskningsetiske utfordringer og analysere et avgrenset materiale. Dette skjer under veiledning fra faglærer.