Hjem
First human illustrations hovedbilde

SAPIENCE

Center for Early Sapiens Behaviour (SapienCE) har som mål å gi økt forståelse av når og hvordan Homo sapiens utviklet seg til moderne mennesker.

Nyhet
Jenny Macalli, scientist at SapienCE Collecting data loggers inside Bloukrantz cave, February 2023

Gjenskaper fortidens klima ved hjelp av dryppstein

En ny studie viser hvordan dryppstein kan spille en avgjørende rolle i å rekonstruere fortidens klima. Den nye tilnærmingen gir oss et mer detaljert bilde av hvordan klimaet kan ha påvirket bosetningsmønsteret i Sør-Afrika for 45 000 år siden.

FORSKNING FRA SAPIENCE
Image of SapienCE researcher Karen van Nierkerk excavating in Blombos Cave

Menneskene kan ha begynt å forme egne identiteter for 100 000 år siden

Nye forskningsstudier viser at våre forfedre samlet på iøynefallende skjell som kan ha blitt brukt som smykker for 100 000 år siden. De nye funnene viser også det som kan være de første tegnene til utforming av egne identiteter som gradvis, men radikalt har endret måten vi ser på oss selv og andre.

News
Picture of scientists from SapienCE doing fieldwork

Team SapienCE årsrapport 2022

SapienCE sin årsrapport for 2022 er nå tilgjengelig. Årets rapport oppsummerer arbeidet fra våre verdensledende forskere fra senteret ble etablert i 2017 og frem til i dag. Bli med på reisen vår!

Utstilling | Evolusjon
Bilde fra Blombos-hulen
mai 26

Tidlig menneskelig atferd

Fra dyphavet til verdensrommet - vår art har reist langt og satt sitt preg på kloden vår. Men hva er det som skiller oss fra alle andre arter? Hvordan fikk vi de egenskapene som gjorde oss i stand til å utforske verden rundt oss?

Podcast
UiB Popviten

De første menneskene var smarte, spiste sjømat og brukte smykker

I den nyeste episoden av podcasten UiB Popviten får lytterne bli kjent med de aller første menneskene. Ukens gjest er postdoktor Magnus Mathisen Haaland ved Centre for Early Sapiens Behaviour (SapienCE).

Utstillinger

Tidlig menneskelig atferd
26.05.23–01.12.24