Hjem
Institutt for arkeologi, historie, kultur- og religionsvitenskap
Boklansering

Arkeologiske fortellinger om migrasjon

Professor i arkeologi ved AHKR, Daniela Hofmann, har sammen med Catherine J. Frieman og Astrid J. Nyland redigert denne spennende boken om menneskers migrasjon i fortiden. 

Bokomslag av boken "Arkeologiske fortellinger om migrasjon"
Foto/ill.:
Nikola Radosavljevic

Hovedinnhold

Nye vitenskapelige metoder som DNA-analyse har åpnet opp spørsmål om migrasjon også i fortiden, men hvor vanlig var det egentlig at folk migrerte? Er ikke det et moderne fenomen? Hva vet vi om hvordan folk forflyttet seg, og hvordan kan man egentlig finne ut om det? Boken "Arkeologiske fortellinger om migrasjon" bruker 24 korte tekster og illustrasjoner for å presentere utvalgte case-studies, dekonstruere noen misvisende påstander om migrasjon, og forklare de viktigste metodene arkeologene bruker.

Første del av boken presenterer 12 påstander om migrasjon, dette er påstander man ofte møter på både i faglige tekster og andre medier. Neste del av boken fokuserer på metoder som blir brukt når man forsker på fortidens migrasjon, som hvordan man kan studere forhistorisk DNA og hvordan lese en pil på et kart. Siste del av boken presenterer syv utvalgte studier fra Europas forhistorie, fra steinalderen til eldre jernalders folkevandringstid. 

Boken er open access, og den kan lastes ned på engelsk eller på norsk.

Forfatterne takker CAS - senter for grunnforskning for den sjenerøse finanseringen gjennom prosjektet Exploring the aracheological migration narrative