Hjem
Institutt for arkeologi, historie, kultur- og religionsvitenskap

Bruk av arbeidstidsregnskap

Informasjon om arbeidstidsregnskap ved HF og AHKR.

Hovedinnhold

Bruk av arbeidstidsregnskap ved AHKR

1. Alle vitenskapelig ansatte fører, etter fastsatte normtall, et arbeidstidsregnskap over timer brukt til veiledning, undervisning og administrasjon.

2. Arbeidstidsregnskapet bør i første rekke brukes (a) for å ivareta forskningstid for den enkelte og (b) for å oppnå en mest mulig rettferdig fordeling blant de ansatte og (c) for å dimensjonere undervisningen i fagene.

3. Hver ansatt har et personlig medansvar for å sørge for en balansert tidsbruk.

4. Det vil ofte bli svinginger fra semester til semester, men det bør oppnås en ”tilnærmet balanse” som tilsier at en ikke ender opp med et gjennomsnittlig avvik som er større enn ett semesters undervisnings- og administrasjonsplikt over en treårssyklus (dvs. 458 timer justert for alder).

5. Dersom en går utover grensen for tilnærmet balanse vil dette bli tatt opp i en medarbeidersamtale.

6. Alle ansatte som ligger over grensen for tilnærmet balanse, har rett til å takke nei til aktiviteter de blir spurt om å utføre, og blir aktivt oppmuntret til dette.

7. Arbeidstidsregnskapet vil bli brukt som én faktor (blant andre) ved vurdering av søknader om forskningstermin. 

8. Dersom ansatte ved opptjent tid til forskningtermin har et underskudd i arbeidstidsregnskapet som tilsvarer den tid det kan søkes termin for, kan terminen helt eller delvis ansees for gjennomført. Underskuddet i arbeidstidsregnskapet reduseres tilsvarende det antall timer den ansatte ellers ville vært i ordinære forskningstermin. Opptjening av rett til ny termin løper også i semestre der ordinær termin skulle vært gjennomført.

9. Alle som har et merforbruk tilsvarende mer enn 40 % overtid på undervisnings- og administrasjonsdelen over en treårssyklus (dvs. de som har mer enn 1099 timer i overskudd, justert for alder), kan bli tilbudt ekstraordinær forskningstermin. Forutsetningen er at merforbruket skyldes ekstraordinære omstendigheter og er godkjent av instituttleder.

10. Det kan inngås individuelle avtaler mellom ansatte og instituttleder, der avtalt framtidig overtid kan kompenseres med delvis forskningsterminpermisjon i etterkant.

11. Alle som har opparbeidet seg et over- eller underskudd tilsvarende ett undervisningssemester, bør lage en individuell plan i samråd med instituttleder og fagkoordinator, med sikte på å oppnå en «tilnærmet balanse» i løpet av påfølgende 2-årsperiode.

12. Komiteverv o.l. på fakultets- og sentralnivå som det kreves kompensasjon for og som ikke er hjemlet i fakultetets faktorsystem, må avtales på forhånd med instituttleder.

13. Fagkoordinatorene har ansvaret for å dimensjonere undervisningen i samsvar med faktisk tilgjengelige ressurser.

14. Alle veilednings-, undervisnings- og administrasjonsaktiviteter som utføres i løpet av en forskningstermin må på forhånd godkjennes av instituttlederen. Det skal ikke opparbeides mye overtid i en forskingstermin.

15. De som innehar verv ved instituttet, må redusere sine undervisnings- og veiledningsaktiviteter tilsvarende.

16. De som har verv ved instituttene (fagkoordinatorer, undervisnings- og forskningskoordinatorer), gis kompensasjon for dette etter vedtatte normer.