Hjem
Institutt for sosialantropologi
Nyheter

Ærverdig prisutdeling til antropologer

- Vi håper at vårt arbeid i Vanuatu virkelig har formidlet kompleksiteten og mulighetene i samfunnsutvikling og kulturell endring, sa Knut M. Rio i sin takketale da han og Annelin Eriksen mottok pris for sin forskning i Stillehavet.

Prisutdeling
Antropologene Knut M. Rio og Annelin Eriksen mottar pris av Ole M. Sejersted og Jan Terje Faarlund, visepreses og medlem ved Det Norske Videnskaps-Akademi.
Foto/ill.:
Thomas Barstad Eckhoff

Hovedinnhold

Stefi og Lars Fylkesakers stiftelses pris for fremragende humanistisk og samfunnsvitenskapelige forskning deles ut hvert år. For 2017 gikk prisen til professorene og ekteparet Annelin Eriksen og Knut M. Rio. De mottok prisen under årsmøtet til Det Norske Videnskaps-Akademi 2017 i begynnelsen av mai.

Felles forskning i over tyve år

Komiteens begrunnelse er blant annet denne: "Deres empiriske studier i Vanuatu i Melanesia har bidratt til en ny forståelse av religiøs endring, kjønn og politiske konflikter i Stillehavsområdet og har på en original måte revitalisert klassiske analytiske begrep."

- Annelin Eriksen og jeg er veldig takknemlig for denne prisen og æresbevisningen. Dette betyr veldig mye for oss! åpnet Knut M. Rio sin takketale til kongelige gjester, preses, medlemmer og venner av Vitenskapsakademiet.

Antropologiens rolle

Rio understrekte viktigheten av antropologiens grunnleggende forskningsmetode: å bygge solid forståelse av folk sine verdier, deres syn på verden og hvordan samfunnet deres er i endring over tid.

- I løpet av disse årene har vi beskrevet hvordan folk på øya Ambrym og i hovedstaden Port Vila har håndtert stadig nye globaliseringsbølger – alt fra de tidlige kolonialistene og misjonærene, til ideene om motstand og nasjonal frigjøring som meldte seg fra 60 tallet, og frem i dag hvor det hele tiden er organisasjoner, utviklingsprogram, og frikirker som påvirker folk, og ikke minst turister, internasjonale telefonselskaper og kinesiske butikkeiere som spiller en viktig rolle i livet deres, sa han

Institutt for sosialantropologi gratulerer Annelin Eriksen og Knut Mikjel Rio så mye med den velfortjente prisen!