Hjem
Institutt for sosialantropologi
Artikkel i klassekampen om KI

Intelligente valg

"Vi trenger en grunnleggende refleksjon rundt hva KI representerer, og hva den ikke representerer." skriver Annelin Eriksen, professor ved institutt for sosialantropologi, i en artikkel til Klassekampen. Eriksen peker på behovet for å stille spørsmål om hvorfor og hvordan KI utvikles for å unngå å reprodusere våre uvaner gjennom KI-teknologien.

AI
Foto/ill.:
Colourbox

Hovedinnhold

En milliard har blitt satt av i statsbudsjettet til å styrke forskningsinnsatsen på kunstig intelligens og digitale teknologier. Annelin Eriksen uttrykker bekymring for at samfunnskonsekvensene av innmarsjen av ny KI-teknologi fort kan bli for snevert definert. I satsingen på et sterkt KI-miljø i Norge trenger vi en debatt rundt hvilken type intelligens vi ønsker, skriver Eriksen.

I artikkelen peker Eriksen på det at utviklingen av KI stort sett blir gjort av selskaper som søker profitt er med på å simulere "en spesifikk menneskelig intelligens: den profittmaksimerende." Hun understreker behovet for en KI som gjenspeiler den større økologien mennesket inngår i og at "vi trenger en kunstig intelligens som er kulturelt ydmyk". skriver Eriksen. 

"Hva om vi brukte anledningen til å tenke nytt om hva et godt samfunn er? Om hva det å være menneske innebærer? Da må vi også tenke nytt om hva vi mener intelligens er." skriver Eriksen. 

Du kan lese hele saken på klassekampen.no:

https://klassekampen.no/artikkel/2024-01-30/intelligente-valg