Hjem

Institutt for biomedisin

Hovedinnhold

Mikroskopisk bilde av en nervecelle som ligner på en blomst

Institutt for biomedisin står for utdanning og forskning på biologiske mekanismer innen menneskets helse og sykdom.

Vi undersøker molekylære sykdomsmekanismer og bruker kunnskapen vår til utvikling av ny diagnoseverktøy og terapi.
Vi har et stort interessespektrum som omfatter

 • kreft
 • nevrovitenskap
 • nevropsykiatriske lidelser
 • proteinbiologi
 • celle- og molekylærbiologi
 • fysiologi
 • nanoteknologi

Bilde: Flowers In The Dish. "Vi kan se disse blomstene kalt vekstkjegler bare i den tidlige nevronale utviklingen. Den lengste neuritten er bestemt for axon".
- Yura Ishizuka

  Ved Institutt for biomedisin utdanner vi fremtidige forskere ved å tilby et masterprogram og en ph.d.- og forskerskole. Rundt 200 ansatte danner kjernen til de fem tematisk organiserte forskningsenhetene. Tre teknologiske kjernefasiliteter er tilgjengelige for alle høyere utdanningsinstitusjoner i Norge. Den vitenskapelige forelesningsserien BBB seminar startet i 2003 og har blitt en populær del av instituttets forskningsformidling.

  Nyhet
  gravid kvinner sitter og spiser en skål med frokostblanding med frukt og jogurt

  Lite fiber i svangerskapet er koblet til økt ADHD-risiko hos barnet

  Ny studie publisert ved Universitetet i Bergen viser en sammenheng mellom inntak av lite fiber under svangerskapet og økt risiko ADHD-symptomer hos barnet ved tre til åtte års alder.

  Nyhet
  Bildet viser en CT scan av en person med hjerneforkalkning

  UiB-forskning kaster nytt lys over hjerneforkalking

  Hjerneforkalking kan gi bevegelsesforstyrrelser og kognitiv svikt. Ny forskning fra Arnesen Lab ved UiB gir ny innsikt i hvordan disse forkalkningene oppstår.

  Nyhet
  Figur 1, se bildetekst for mer informasjon

  UiB-forskere løser proteinmysterium

  Forskere ved Universitetet i Bergen (UiB) har avdekket at proteiner bruker en vanlig kjemisk merkelapp som et skjold som beskytter dem mot degradering. Dette har konsekvenser for både bevegelse og aldring.

  Nyhet | Forskning
  qdwddwq

  UiB får 11 millioner i støtte til ME-forskning

  Forskningsrådet har bevilget 60 millioner kroner til ulike forskningsprosjekt innen kvinnehelse. UiB er tildelt 11 millioner kroner til et prosjekt ved Institutt for biomedisin som skal undersøke om pasienter med ME kan ha en feil i energiomsetningen.

  Internasjonalisering
  Universitetsmuseet

  Seks forskere til UiB med Marie-Curie-tildeling

  Universitetet i Bergen er tildelt seks EU-finansierte mobilitetsstipend gjennom Marie Skłodowska-Curie Actions (MSCA). Gjennom ordningen får utenlandske forskere et toårig forskningsopphold ved UiB.

  MIC PROBE BiSS logo

  Kjernefasiliteter:
  MIC (Molecular Imaging Centre)
  PROBE (Proteomics Unit at the University of Bergen)
  BiSS (Biophysics, Structural Biology, and Screening)

  Våre kjernefasiliteter er tilgjengelige for brukere fra Universiteter og Høyskoler fra hele Norge. Tanken bak kjernefasilitetskonseptet er å gjøre sofistikert vitenskapelig utstyr og høyt spesialisert personell tilgjengelig for et bredt spekter av brukere. Til gjengjeld bidrar kjernefasilitetsbrukere økonomisk til driftskostnader ved å betale et fast gebyr for tjenester som tilbys.