Hjem
Christiekonferansen
Christiekonferansen 2014

UiB vil vekke debatt om droner

De øker raskt i antall og blir stadig vanskeligere å få øye på. I april kommer overvåkingsekspert James Bamford fra USA til Bergen for å diskutere de bittesmå, førerløse flyene.

En flygende drone sett mot himmelen.
Vil du filme huset ditt, et ulykkessted eller kanskje naboens badebasseng? Kameradroner er på full fart inn i hverdagslivet vårt.
Foto/ill.:
Colourbox.com

Hovedinnhold

Den prisbelønte forfatteren og journalisten James Bamford har skrevet om overvåkning i over 30 år. I 2012 vakte han stor oppmerksomhet med en artikkel om National Security Agencys nye, hemmelige overvåkingssenter i Utah.

 

- Bamford har åpnet amerikanernes øyne for hvor mye overvåkning som faktisk foregår. Han har fulgt utviklingen fra 1980-tallet frem til i dag, hvor droner på størrelse med en flue kan sendes ut for å overvåke, forteller Kjell Øvre Helland. Han er redaktør i TV2 og medlem av programkomiteen for Christiekonferansen.

 

Snart har naboen en drone

Årets konferanse har risiko som tema. Risiko handler om å håndtere usikkerhet, blant annet ved hjelp av overvåkingsteknologi. Den siste tiden har vi sett flere eksempler på at privatfolk bruker droner, som under brannen i Lærdal.

 

- Droneindustrien har utviklet seg enormt på få år, men blir lite omtalt. Denne teknologien kan føre til svært store endringer, både i storsamfunnet og i hverdagen for enkeltmennesker. Jeg håper vi kan bidra til en åpen debatt om dette, sier Øvre Helland.

 

Forsmak på ny film

Åke Refsdal Moe fra Teknologirådet vil fortelle om droner i det sivile. Deltakerne får en smakebit på den nye norske dokumentaren "Drone" som lanseres i disse dager. Regissør Tonje Hessen Schei fra Flimmer Film kommer til konferansen.

Deltakerne får også demonstrert droner i bruk.


Program for Christiekonferansen 25. april finner du her.