Home
The Christie Conference

Warning message

There has not been added a translated version of this content. You can either try searching or go to the "area" home page to see if you can find the information there
Christiekonferansen 2014

UiB vil vekke debatt om droner

De øker raskt i antall og blir stadig vanskeligere å få øye på. I april kommer overvåkingsekspert James Bamford fra USA til Bergen for å diskutere de bittesmå, førerløse flyene.

En flygende drone sett mot himmelen.
Vil du filme huset ditt, et ulykkessted eller kanskje naboens badebasseng? Kameradroner er på full fart inn i hverdagslivet vårt.
Photo:
Colourbox.com

Main content

Den prisbelønte forfatteren og journalisten James Bamford har skrevet om overvåkning i over 30 år. I 2012 vakte han stor oppmerksomhet med en artikkel om National Security Agencys nye, hemmelige overvåkingssenter i Utah.

 

- Bamford har åpnet amerikanernes øyne for hvor mye overvåkning som faktisk foregår. Han har fulgt utviklingen fra 1980-tallet frem til i dag, hvor droner på størrelse med en flue kan sendes ut for å overvåke, forteller Kjell Øvre Helland. Han er redaktør i TV2 og medlem av programkomiteen for Christiekonferansen.

 

Snart har naboen en drone

Årets konferanse har risiko som tema. Risiko handler om å håndtere usikkerhet, blant annet ved hjelp av overvåkingsteknologi. Den siste tiden har vi sett flere eksempler på at privatfolk bruker droner, som under brannen i Lærdal.

 

- Droneindustrien har utviklet seg enormt på få år, men blir lite omtalt. Denne teknologien kan føre til svært store endringer, både i storsamfunnet og i hverdagen for enkeltmennesker. Jeg håper vi kan bidra til en åpen debatt om dette, sier Øvre Helland.

 

Forsmak på ny film

Åke Refsdal Moe fra Teknologirådet vil fortelle om droner i det sivile. Deltakerne får en smakebit på den nye norske dokumentaren "Drone" som lanseres i disse dager. Regissør Tonje Hessen Schei fra Flimmer Film kommer til konferansen.

Deltakerne får også demonstrert droner i bruk.


Program for Christiekonferansen 25. april finner du her.