Hjem

Geodynamikk

 

Det hører til sjeldenhetene at vi faktisk merker det på kroppen, men litosfæren - det stive, ytre skallet av jordskorpen - er i konstant bevegelse. Dette skyldes grunnleggende krefter og prosesser som virker i Jordens indre. Målet med forskning i geodynamikk er økt forståelse av disse kreftene.

Jorden slik vi kjenner den i dag består av en rekke tektoniske plater. Seks av disse utgjør de store kontinentene - Eurasia, Afrika, Australia, Antarktis, Nord- og Syd-Amerika. De øvrige er havplater, helt eller delvis dekket av hav. Platenes posisjon i dag skyldes kontinentaldrift. Gjennom historien har de tektoniske platene vært i konstant bevegelse. De har brutt opp, drevet fra hverandre og kollidert. Les mer her.

 

 

 

Seismo forskning i Bergen (Jordskjelv)

Vakttelefon nr 55 58 26 16

Følte du jordskjelvet? - Meld fra om jordskjelv (lenken fungerer kun når det har vært et jordskjelv i Norge)

Jordskjelvstasjonen i Bergen - Skjelv.no

 

Største geofaglige forskningsprosjektet i Europa
Kuvvet avbildet foran jordskjelvmonitorene ved instituttet

Samler krefter for storskala infrastruktur

Kuvvet Atakan, Institutt for geovitenskap, leder den norske innsatsen i EPOS. Sammen med flere norske partnere spiller han en nøkkelrolle i det største geofaglige forskningsprosjektet Europa noen gang har sett.

News
Gruppebilde fra Elba

Elba feltkurs 2016

Elba feltkurset 2016 Alle er tilbake fra et givende Elba feltkurs hvor alt gikk som planlagt, fin gruppe. De fikk besøk fra vår Erasmus partner i Pisa og de gjennomførte en felles feltdag med studenter og professorer fra Pisa.

Nyhet
Group picture Bornholm

Bilderapport fra Nordisk seismologiseminar 2015

The 46’th Nordic Seismology Seminar was this fall arranged at Rønne, Bornholm. Partisipants from all the Nordic countries and also from UK, Czech Republic and Estonia attended.

Horisont 2020
Illustrasjonsfoto av seismograf

Samarbeid om jordobservasjoner vil redde liv

EPOS samler observasjoner av jordskjelv og vulkaner fra 25 land og lar forskere studere dem i sanntid. UiB er partner i prosjektet som har fått støtte fra Horisont 2020.