Hjem

Institutt for filosofi og førstesemesterstudier

Studer filosofi i Bergen

Hvorfor studere filosofi?
Filosofi er faget ved universitetet som stiller noen av de mest grunnleggende spørsmål. Hvordan kan vi vite noe om verden omkring oss? Hvordan bør vi leve? Hva kjennetegner et rettferdig samfunn?

Instituttet huser også Wittgensteinarkivet.

Institutt for filosofi og førstesemesterstudier (FoF) ved Universitetet i Bergen er ansvarlig for filosofiundervisningen på alle nivåer samt for exphil-undervisningen ved alle universitetets fakultet. Instituttet tilbyr både bachelor- og masterprogram i filosofi og er i tillegg ansvarlig for det tverrfaglige bachelorprogrammet i retorikk. Instituttet har svært god kompetanse innen etikk og politisk filosofi, antikkens filosofi, språkfilosofi, logikk, vitenskapsfilosofi, sinnsfilosofi og Wittgensteinstudier. De fleste av våre ansatte jobber med forskning som også relaterer seg til andre fagmiljøer, bl.a. medisin, miljøstudier og kognitiv vitenskap. Tre av våre forskningsmiljøer har i den seinere tid også mottatt prestisjefylte stipender. Det gjelder de to fireårige prosjektene «Anti-Exceptionalism About Logic» og «Mathematics with a Human Face», i tillegg til toppforskprogrammet «Coincidence Analysis». Instituttet er også vert for Wittgensteinarkivet.                                   


Studietilbud

Forskningsområder

Informasjonsmøte
Utsikt mot akropolis fra Lofos Likavitou
nov 20

Info-møte om filosofikurs i Athen våren 2020

Alle UiB-studenter er velkomne til informasjonsmøte onsdag 20. november kl 16:15 på Sydnesplass 12-13, (1. etg).

Wittgenstein
Steiner og trestammer fra nedhogde trær (gamle) i strandkanten.
nov 21

Wittgenstein: Naturalism and Necessity

Wittgenstein’s thoughts about mathematics continue to puzzle. Although important interpretative works have been published, his views are still often regarded as marginal, implausible, if not outright mistaken. This conference aims to contribute to a better understanding of his writings.

Politisk filosofi
Frihet, væpnet med fornuftens septer, slå tilbake ignoranse og fanatisme
nov 28

The reason of passions: emotion and rationality in the landscape of (contemporary) politics.

The purpose of this symposium is to approach the topic of the relations between rationality and emotions, wondering which part it actually plays in politics.

Formidling
Teksten "Social media" med lupe, briller, globus og PC dandert rundt.

Filosofer i sosiale medier

I en kompleks verden i stadig endring er det viktigere enn noen gang at filosofer bidrar med sin kompetanse for å analysere ulike sider av det som skjer og ikke minst av det som blir sagt. På denne siden vil vi derfor presentere en del av det våre ansatte bidrar med i ulike sosiale medier.