Bli med på Forskningsdagene
Forskningsdagene arrangeres fra 20. september - 1. oktober 2023. Meld interesse for å bidra under forskningsfestivalen!

Hovedinnhold
Forskningsdagene (20.09.-01.10.23) er en årlig, nasjonal festival i regi av Norges Forskningsråd. I Bergen arrangeres Forskningsdagene som et samarbeid mellom byens sentrale forsknings- og utdanningsinstitusjoner der UiB er den største bidragsyteren. Forskningsdagene er en glimrende mulighet til å formidle forskning ut til et bredt publikum og gjøre UiB-forskningen bedre kjent - både lokalt, regionalt og nasjonalt.
Hovedtema i 2023 er "energi". Her har UiB mye relevant forskning å vise til, og vi oppfordrer fagmiljøene til å la seg inspirere av temaet. Det er likefullt både mulig og ønskelig med bidrag fra andre fagfelt og tema på Forskningsdagene i Bergen, på festivalen er det tradisjon for å vise bredde.
Målsetningen med Forskningsdagene er å:
- skape begeistring og forståelse for forskning
- formidle hva forskningen og dens resultater betyr for oss i vårt daglige liv
- vise sammenhengen mellom forskning, innovasjon og næringsliv
- vekke interesse i mediene for forskning og forskningsresultater
- bidra til rekruttering av unge til forskningsrelaterte yrker
- gjennom en rekke forskjellige arrangementer kan mennesker i alle aldersgrupper og på alle kunnskapsnivåer få et innblikk i forskningens verden
Les mer om planlagte aktiviteter og hvordan du kan melde interesse for å bidra i menyen under:
Forskningstorget
Forskningstorget vil foregå i et stort telt på Festplassen fylt med 25-30 forskningsstasjoner, fredag 22. og lørdag 23. september. Målet er å vise frem forskning fra ulike felt gjennom stasjoner og aktiviteter til et bredt publikum. Fredagen er forbeholdt påmeldte klasser fra 6. og 7. trinn, mens det er åpent for alle på lørdagen.
Meld interesse innen 15. mai til ingeborg.revheim@uib.no dersom du/ditt fagmiljø ønsker å bidra.
Det holdes et informasjonsmøte i slutten av april, meld fra om du ønsker å delta.
Skolebesøk
Forskningsdagene vil tilby skolebesøk 27.-29. september til ungdomsskoler (8.-10. trinn) i Bergen.
Vi søker enkeltforskere eller team med forskere/studenter til å reise til skoler og gjennomføre undervisningsopplegg på maks én time. Vi ønsker å engasjere elevene gjennom aktivitet eller oppgaver. Det kan gjerne være knyttet til et av de tverrfaglige temaene i læreplanen: demokrati og medborgerskap, bærekraftig utvikling og folkehelse og livsmestring, men andre tema og fagfelt er også velkommen.
Det er mulig å melde inn at man ønsker å bidra én, to eller alle tre dager.
Meld til ingeborg.revheim@uib.no dersom du/ditt fagmiljø ønsker å bidra. De som melder interesse blir invitert til et informasjonsmøte i slutten av april.
Forsker Grand Prix
Forsker Grand Prix er norgesmesterskapet i forskerformidling for ph.d.-kandidater. Dato for finalen i Bergen er 27. september 2023.
Som deltaker får du en fantastisk mulighet til å lære mer om hvordan du når fram med budskapet ditt til et stort publikum. Dessuten, hvis du tar doktorgraden din ved UiB, får du formidlingspoeng for å delta. Gå ikke glipp av denne flotte sjansen til å forbedre formidlingsevnene dine!
Søknadsskjema finner du på Forskningsdagene i Bergens nettsider. Søknadsfrist 30. april.
Dette får du ved å delta i Forsker Grand Prix:
- Coaching, to fellessamlinger og tre individuelle sesjoner
- Hjelp til storytelling, formidling av budskap, kameratrening, håndtering av presse
- Blir attraktiv på arbeidsmarkedet, vi har kandidater som har fått fast jobb på grunn av Forsker Grand Prix
- Nettverk i Forskningsrådet og i andre fagmiljøer
- Tverrfaglig nettverk
Les mer og se sendingen fra Forsker Grand Prix i 2022 og tidligere år.
Les intervju med fjorårets vinner, Josephine Salice, fra Institutt for fysikk og teknologi.
Forskningsdagene UNG
Forskningsdagene UNG (20.-21.09.23) er for elever i videregående skole og består av korte foredrag om aktuelle tema. Målet er å engasjere og involvere elevene med interessante tema fra forskningens verden og rekruttere unge til høyere utdanning og forskning.
Programmet på Forskningsdagene UNG er organisert i tematiske bolker etter læreplanen i videregående skole og settes sammen av en arbeidgruppe med medlemmer fra flere partnerinstitusjoner i Bergen. Se gjerne programmet fra tidligere år på Forskningsdagene i Bergens nettsider.
Andre arrangementer
Vi oppfordrer fagmiljø og enheter til å lage egne arrangementer eller legge planlagte formidlingsaktiviteter til festivalperioden, og få disse markedsført som del av programmet.
Det er også mulig å søke Forskningsrådet om støtte innen 31. mars.
Meld gjerne interesse og spørsmål til ingeborg.revheim@uib.no.