Hjem
Ansattsider
UiB på Forskningsdagene

Bli med på Forskningsdagene

Forskningsdagene arrangeres fra 16. til 27. september. Lyst å bidra? Ta kontakt!

Et barn gjør fysikkeksperiment, holder på en elektrisk kule og håret reiser seg
Håret reiser seg! Moro med fysikk på Birkelandsenterets stasjon på Forskningstorget 2018.
Foto/ill.:
Øivind Ganesh Eknes

Forskningsdagene (16.-27.09.20) er en årlig, nasjonal festival i regi av Norges Forskningsråd. I Bergen arrangeres Forskningsdagene som et samarbeid mellom byens sentrale forsknings- og utdanningsinstitusjoner der UiB er den største bidragsyteren. Forskningsdagene er en glimrende mulighet til å formidle forskning ut til et bredt publikum og gjøre UiB-forskningen bedre kjent - både lokalt, regionalt og nasjonalt. 

Hovedtema i 2020 er hjernen.

Hjernen styrer vår hverdag. Det handler om følelser og relasjoner, logikk og læring, hvordan vi fungerer og reagerer, tanker og drømmer. Hjernen slutter ikke i nakken. Den styrer kroppen vår, og omfatter dermed både nevrologi og psykiatri, både fysiske og psykiske helse.

–Hjernen vår er en komplisert struktur, som består av milliarder av nerveceller. I samspillet mellom disse oppstår det som er menneskelig. Selv om vi vet mye, trenger vi mer kunnskap om den friske hjernen for å kunne forebygge og behandle sykdommer, sier administrerende direktør i Forskningsrådet, John-Arne Røttingen. – Under Forskningsdagene inviterer vi hele landet til dialog om mange av disse spørsmålene. Les mer om tematikken.

Målsetningen med Forskningsdagene er å:

 • skape begeistring og forståelse for forskning
 • formidle hva forskningen og dens resultater betyr for oss i vårt daglige liv
 • vise sammenhengen mellom forskning, innovasjon og næringsliv
 • vekke interesse i mediene for forskning og forskningsresultater
 • bidra til rekruttering av unge til forskningsrelaterte yrker
 • gjennom en rekke forskjellige arrangementer kan mennesker i alle aldersgrupper og på alle kunnskapsnivåer få et innblikk i forskningens verden.

 

Forskningstorget

Forskningstorget arrangeres over to dager (fredag og lørdag) i slutten av september hvert år. Her får nysgjerrige i alle aldre mulighet til å prøve, smake, spørre, diskutere, undre seg eller la seg overraske sammen med engasjerte forskere fra flere titalls forskningsmiljøer i Bergen.

I 2020 arrangeres Forskningstorget på Festplassen fredag 18. og lørdag 19. september. På lørdagen er det åpent for hele byens befolkning, mens fredagen er forbeholdt skoleelever i 6. og 7. trinn og krever egen påmelding. 

Forskningstorget er en fantastisk arena for forskningsformidling. Her kommer forskerne tett på og får virkelig brynt seg når det gjelder tilpassing av budskap til målgruppen.

Frist for å melde interesse for å ha stasjon fra UiB er 30. april 2020.

Forsker Grand Prix

Forsker Grand Prix er Norgesmesterskapet i forskerformidling. Som deltager får du en fantastisk mulighet til å lære mer om hvordan du når fram med budskapet ditt til et stort publikum. Dessuten, hvis du tar doktorgraden din ved UiB, får du formidlingspoeng for å delta. Gå ikke glipp av denne flotte sjansen til å forbedre formidlingsevnene dine! Årets konkurranse finner sted 23. september 2020.

Flere fordeler:

 • Coaching, 2 fellessamlinger og 3 individuelle sesjoner
 • Hjelp til storytelling, formidling av budskap, kameratrening, håndtering av presse
 • Blir attraktiv på arbeidsmarkedet, vi har kandidater som har fått fast jobb på grunn av Forsker grand prix
 • Nettverk i Forskningsrådet og i andre fagmiljøer
 • Tverrfaglig nettverk
 • Påmeldingsfrist: 30. april 2020

Se deltakere fra 20162017, 2018 og 2019.

Les om erfaringene til to av deltakere i 2017, Aliona Nacu og Philipp Strauss!

Les hva to av kandidatene, Cecilie Gjerde og Tone Aspevik, har opplevd siden deltagelsen i 2015.

Forskningsdagene UNG

Forskningsdagene UNG arrangeres inneholder både foredrag om aktuelle tema og samtaler med forskere. Målsetningen er å engasjere og involvere videregående-elever med interessante og relevante tema fra forskningens verden og rekruttere unge til forskningsrelaterte yrker. Målet er også å vise hvordan forskningen er relevant for dem og at kunnskap former samfunnet og utvikler demokratiet vårt. 
Arrangementet krever forhåndspåmelding. Tidspunktet kommer.

Foredrag og debatt

Foredrag- og debattprogrammet er rettet mot ungdom og voksne. Gjennom aktuelle foredrag, samtaler og debatter i uformelle omgivelser møter forskere publikum og viser forskningens plass i samfunnsdebatten.

Ta en kikk på programmet for 2019.

Andre arrangementer

Lyst å lage egne arrangementer i festivaluken? Fagmiljøene har mulighet til å legge andre arrangementer til festivalperioden. Meld fra om arrangementer som skal med i festivalprogrammet innen 10. mai.