Hjem
Ansattsider
UiB på Forskningsdagene

Bli med på Forskningsdagene

Forskningsdagene arrangeres fra 16. til 27. september, 2020. Årets program er justert i henhold til krav om smittervern.

Et barn gjør fysikkeksperiment, holder på en elektrisk kule og håret reiser seg
Håret reiser seg! Moro med fysikk på Birkelandsenterets stasjon på Forskningstorget 2018.
Foto/ill.:
Øivind Ganesh Eknes

Hovedinnhold

Forskningsdagene (16.-27.09.20) er en årlig, nasjonal festival i regi av Norges Forskningsråd. I Bergen arrangeres Forskningsdagene som et samarbeid mellom byens sentrale forsknings- og utdanningsinstitusjoner der UiB er den største bidragsyteren. Forskningsdagene er en glimrende mulighet til å formidle forskning ut til et bredt publikum og gjøre UiB-forskningen bedre kjent - både lokalt, regionalt og nasjonalt. 

Hovedtema i 2020 er hjernen.

Hjernen styrer vår hverdag. Det handler om følelser og relasjoner, logikk og læring, hvordan vi fungerer og reagerer, tanker og drømmer. Hjernen slutter ikke i nakken. Den styrer kroppen vår, og omfatter dermed både nevrologi og psykiatri, både fysiske og psykiske helse.

–Hjernen vår er en komplisert struktur, som består av milliarder av nerveceller. I samspillet mellom disse oppstår det som er menneskelig. Selv om vi vet mye, trenger vi mer kunnskap om den friske hjernen for å kunne forebygge og behandle sykdommer, sier administrerende direktør i Forskningsrådet, John-Arne Røttingen. – Under Forskningsdagene inviterer vi hele landet til dialog om mange av disse spørsmålene. Les mer om tematikken.

Målsetningen med Forskningsdagene er å:

 • skape begeistring og forståelse for forskning
 • formidle hva forskningen og dens resultater betyr for oss i vårt daglige liv
 • vise sammenhengen mellom forskning, innovasjon og næringsliv
 • vekke interesse i mediene for forskning og forskningsresultater
 • bidra til rekruttering av unge til forskningsrelaterte yrker
 • gjennom en rekke forskjellige arrangementer kan mennesker i alle aldersgrupper og på alle kunnskapsnivåer få et innblikk i forskningens verden.

 

Forskningstorget

Forskningstorget er avlyst i år på grunn av Covid-19. Les mer om alternativene. 

Forsker Grand Prix

Forsker Grand Prix er Norgesmesterskapet i forskerformidling. Som deltager får du en fantastisk mulighet til å lære mer om hvordan du når fram med budskapet ditt til et stort publikum. Dessuten, hvis du tar doktorgraden din ved UiB, får du formidlingspoeng for å delta. Gå ikke glipp av denne flotte sjansen til å forbedre formidlingsevnene dine! Årets konkurranse finner sted 23. september 2020.

Vi vil i år kun inviterer et begrenset antall publikum i salen. Men arrangementet vil bli strømmet og det er mulig å stemme mens man ser sendingen.

For å stemme må du melde deg på. Du vil da få tilsendt et individuelt brukernavn og passord. Les mer om hvordan.

Flere fordeler:

 • Coaching, 2 fellessamlinger og 3 individuelle sesjoner
 • Hjelp til storytelling, formidling av budskap, kameratrening, håndtering av presse
 • Blir attraktiv på arbeidsmarkedet, vi har kandidater som har fått fast jobb på grunn av Forsker grand prix
 • Nettverk i Forskningsrådet og i andre fagmiljøer
 • Tverrfaglig nettverk
 • Påmeldingsfrist: 30. april 2020

Se deltakere fra 20162017, 2018 og 2019.

Les om erfaringene til to av deltakere i 2017, Aliona Nacu og Philipp Strauss!

Les hva to av kandidatene, Cecilie Gjerde og Tone Aspevik, har opplevd siden deltagelsen i 2015.

Forskningsdagene UNG

Forskningsdagene UNG arrangeres inneholder både foredrag om aktuelle tema og samtaler med forskere. Målsetningen er å engasjere og involvere videregående-elever med interessante og relevante tema fra forskningens verden og rekruttere unge til forskningsrelaterte yrker. Målet er også å vise hvordan forskningen er relevant for dem og at kunnskap former samfunnet og utvikler demokratiet vårt. 
 

I lys av smittesituasjonene i Bergen har vi besluttet å ikke invitere elever og lærere til å komme på arrangementet i Aulaen. Vi tilbyr derfor kun strømming av foredragene. Les mer om påmelding.