Hjem

Ansattsider

Forskningsformidling

Forskningsdagene

Forskningsdagene arrangeres hvert år i slutten av september. UiB er den største bidragsyteren.

Line Førre Grønstad, Forsker Grand Prix, 2017
Påmeldingsfrist for Forsker Grand Prix er 30. april. 2017-deltaker Line Førre Grønstad fra Institutt for arkeologi, historie, kultur og religionsvitenskap, Universitetet i Bergen, forsker på menns bruk av etternavn.

Forskningsdagene (19.-30.09.18) er en årlig, nasjonal festival i regi av Norges Forskningsråd. I Bergen arrangeres Forskningsdagene som et samarbeid mellom byens sentrale forsknings- og utdanningsinstitusjoner der UiB er den største bidragsyteren. Forskningsdagene er en glimrende mulighet til å formidle forskning ut til et bredt publikum og gjøre UiB-forskningen bedre kjent - både lokalt, regionalt og nasjonalt. 

Hovedtema i 2018 er "Oppvekst". Temaet har forgreininger til skole, helse, IKT, biologi, integrering og velferd - og får mye oppmerksomhet i politikken og i det offentlige ordskiftet. Her er det gode muligheter til å vise frem både forskningen på oppvekst og tema som er viktige for fremtidige generasjoner, i tillegg til forskningens egenverdi.

Målsetningen med festivalen er å:

 • skape begeistring og forståelse for forskning
 • formidle hva forskningen og dens resultater betyr for oss i vårt daglige liv
 • vise sammenhengen mellom forskning, innovasjon og næringsliv
 • vekke interesse i mediene for forskning og forskningsresultater
 • bidra til rekruttering av unge til forskningsrelaterte yrker
 • gjennom en rekke forskjellige arrangementer kan mennesker i alle aldersgrupper og på alle kunnskapsnivåer få et innblikk i forskningens verden.

 

Forskningstorget

Forskningstorget arrangeres over to dager (fredag og lørdag) i slutten av september hvert år. Her får nysgjerrige i alle aldre mulighet til å prøve, smake, spørre, diskutere, undre seg eller la seg overraske sammen med engasjerte forskere fra flere titalls forskningsmiljøer i Bergen.

I 2018 arrangeres Forskningstorget på Festplassen fredag 21. og lørdag 22. september. På lørdagen er det åpent for hele byens befolkning, mens fredagen er forbeholdt skoleelever i 6. og 7. trinn og krever egen påmelding. 

Forskningstorget er en fantastisk arena for forskningsformidling. Her kommer forskerne tett på og får virkelig brynt seg når det gjelder tilpassing av budskap til målgruppen.

Forsker Grand Prix

Forsker Grand Prix er Norgesmesterskapet i forskerformidling. Som deltager får du en fantastisk mulighet til å lære mer om hvordan du når fram med budskapet ditt til et stort publikum. Dessuten, hvis du tar doktorgraden din ved UiB, får du formidlingspoeng for å delta. Gå ikke glipp av denne flotte sjansen til å forbedre formidlingsevnene dine!

Flere fordeler:

 • Coaching, 2 fellessamlinger og 3 individuelle sesjoner
 • Hjelp til storytelling, formidling av budskap, kameratrening, håndtering av presse
 • Blir attraktiv på arbeidsmarkedet, vi har kandidater som har fått fast jobb på grunn av Forsker grand prix
 • Nettverk i Forskningsrådet og i andre fagmiljøer
 • Tverrfaglig nettverk
 • Påmeldingsfrist 30. april

Se deltakere fra 2016 og 2017.

Les om erfaringene til to av årets deltakere Aliona Nacu og Philipp Strauss!

Her kan du se alle presentasjonene "live".

Les hva to av kandidatene, Cecilie Gjerde og Tone Aspevik, har opplevd siden deltagelsen i 2015.

Forskningsdagene UNG

Forskningsdagene UNG arrangeres torsdag 27. september for elever i den videregående skolen i Bergen. Programmet inneholder både foredrag om aktuelle tema og samtaler med forskere. Målsetningen er å engasjere og involvere vgs-elever med interessante og relevante tema fra forskningens verden og rekruttere unge til forskningsrelaterte yrker. Målet er også å vise hvordan forskningen er relevant for dem og at kunnskap former samfunnet og utvikler demokratiet vårt. 

Arrangementet krever forhåndspåmelding. 

Foredrag og debatt

Foredrag- og debattprogrammet er rettet mot ungdom og voksne. Gjennom aktuelle foredrag, samtaler og debatter i uformelle omgivelser møter forskere publikum og viser forskningens plass i samfunnsdebatten.

Ta en kikk på programmet i 2017

Egne arrangementer i festivaluken? Fagmiljøene har mulighet til å legge andre arrangementer til festivalperioden. Meld fra om arrangementer som skal med i festivalprogrammet innen 1.mai.