Hjem
Institutt for geovitenskap

Hva skal fjellkjeden hete?

Norges vakre fjellkjede har ikke noe navn. Det kan du gjøre noe med!

Hovedinnhold

"Den er lengre enn Alpene. Den er lengre enn Pyreneene. Vi snakker om den nærmest endeløse rekken av vakre fjell som utgjør Norges egen fjellkjede. Men den har ikke et eget navn enda. Foreløpig. Nå kan du være med og gjøre noe med det!"

Dette heter det på web-siden fjellkjeden.no der Norsk Geologisk Forening og Den Norske Turistforening har utlyst en konkurranse for å navngi Norges fjellkjede.

Norge har som kjent en lang og storslått fjellkjede. Den strekker seg gjennom hele landet, fra Agder og Rogaland i sør til Finnmark i nord, og kjente fjellområder som Hardangervidda, Jotunheimen, Rondane, Trollheimen, Saltfjellet, Okstindane og Lofoten er alle en del av den.

Les også Henrik Svensen, seniorforsker ved Senter for Jordens utvikling og dynamikk (CEED), sin blogg om saken i geoforskning.no : Fjellkjedekommentarer

Her skriver han bl.a.:

"Det finnes flere navn som brukes i forskjellige fagmiljøer, men jeg vil understreke at det ikke er noen enighet om navn ellers i samfunnet. Da hadde navnet vært å finne på kart og i atlas. Navn i omløp inkluderer Kjølen, Skandes, Den skandinaviske fjellkjeden, Den kaledonske fjellkjeden, Kaledonidene og Fjellet/Fjällen. Kan vi enes om ett av disse – eller et nytt og bedre? Det vil tiden vise. Målet er å komme frem til et navn som vi som bor her føler oss komfortable med".