Hjem
Institutt for geovitenskap
Nyhet

Ukjent istid i urtiden

Det har lenge vært antatt at Jorda var et svært varmt sted i sine tidlige leveår. Estimater spenner fra ca. 26 til 85 °C i arkeikum (ca. 4 000 – 2 500 millioner år siden).

Grønnsteinsbelte
Fjellområde i Barberton grønnsteinsbelte i Sør-Afrika
Foto/ill.:
Nicola McLoughlin

Hovedinnhold

Professor emeritus Harald Furnes  med ny publikasjon i tidsskriftet Science Advances. Det har lenge vært antatt at Jorda var et svært varmt sted i sine tidlige leveår. Estimater spenner fra ca. 26 til 85 °C i arkeikum (ca. 4 000 – 2 500 millioner år siden).

Men nye forskningsresultater fra Harald Furnes, professor emeritus ved Institutt for geovitenskap ved Universitetet i Bergen (UiB), slår et slag for at det for 3,5 milliarder år siden kan ha vært betydelig kaldere.

Sammen med professor Maarten de Wit fra Nelson Mandela Metropolitan University i Sør-Afrika har Furnes analysert vulkanske og sedimentære bergarter i Barberton grønnsteinsbelte i Sør-Afrika

Resultatene er publisert i tidsskriftet Science Advances.

Barberton grønnsteinsbelte holder noen av Jordas aller eldste bergarter med aldre opp mot 3,5 milliarder år. Disse bergartene er viktige arkiver for geologer som ønsker å lære mer om hvordan planeten vår så ut i urtiden og hvilke hendelser som har preget den.

Les mer i geoforskning.no