Hjem
Institutt for geografi
Studere geografi

Mentorer for nye geografistudenter

Anna Dybwad Alstad, Marte Ramstad og Kari Elida Eriksen vil hjelpe nye studenter i overgangen til studentlivet. De er mentorer for nye geografistudenter dette semesteret.

Anna Dybwad Alstad, Marte Ramstad og Kari Elida Eriksen
Anna Dybwad Alstad, Marte Ramstad og Kari Elida Eriksen viser vei i geografistudiet.
Foto/ill.:
Grethe Meling

Hovedinnhold

Overgangen fra videregående kan være stor. Hvordan blir studiehverdagen? Hvordan bli en god geografistudent?

Spør mentorene!

Kari Elida Eriksen husker godt hvordan det var å være ny student og forteller at den største overgangen var å plutselig bo i kollektiv og måtte ta ansvar for klesvask og mat selv - samtidig som hun skulle studere og engasjere seg frivillig.

- Jeg skjønte ikke hvordan folk fikk det til. Jeg var veldig heldig og ble kjent med mange som hadde studert før, som kunne hjelpe meg med ting som å finne georommet på Upihl, sette penger på printekonto og fortelle meg at jeg ikke kom til å stryke på eksamen bare fordi jeg ikke hadde lest til tredje forelesning enda, forteller hun.

For Marte var den største overgangen til universitetet det å jobbe mye mer selvstendig og legge opp studiehverdagen selv. Anna er enig:

- Ja, det er friheten du plutselig får. På videregående blir du konstant testet og fulgt opp, mens her på universitetet må du klare deg mer selv. Det kan være utfordrende for mange, men når du kommer inn i det og får gode rutiner på arbeidet blir alt veldig bra. Jeg trives veldig godt med at jeg kan legge opp hver dag selv og styre når og hvor jeg arbeider, sier Anna.

Faglig bredde, samhold og feltkurs

Mentorene har gått hele veien til masterstudier, og brenner for geografifaget.

- Geografi er et er utrolig spennende og mangfoldig fag. Jeg liker at vi gjennom studiet må ha både natur- og samfunnsgeografi, fordi det gir oss en bred kompetanse. Det sosiale miljøet ved geografi er også helt unikt. Jeg har fått så mange gode venner gjennom geografistudiet, og vært med på veldig mye moro! Jeg føler det er plass til alle på geografi, og det er fint! Siden vi ikke er en så stor gjeng blir man også godt kjent med de ansatte, og det er derfor aldri noe problem å få hjelp hvis man lurer på noe. Likevel synes jeg det aller beste med å studere geografi er feltkursene og mulighetene det gir. Det finnes ingen bedre måte å lære på enn å være ute i felt, og vi er så heldige som får dra på flere feltkurs gjennom studieløpet vårt, sier Anna.

Marte er også opptatt av at den faglige bredden er det beste med geografistudiet:

- Studiet lar deg sette sammen egne fagkombinasjoner hvor du til slutt sitter igjen med en unik faglig kompetanse, sier hun og er enig i at det sosiale samholdet er veldig bra.

Kari Elida fremhever også samholdet blant geografistudentene, som også er nyttig faglig:

- Jeg har hatt venner på alle trinn gjennom studieløpet, noe som har vært utrolig nyttig når jeg har trengt hjelp til å forstå pensum. Og så er det veldig gøy når vi har geoquiz og hyttetur da.

Som geografistudent kan du i tillegg til det sosiale forvente deg  lange (og morsomme) dager og kvelder på lesesalen, feltkurs, mange nye venner og mye ny kunnskap.

- Det kommer til å være slitsomt i perioder, men husk at du alltid har studievennene dine og resten av instituttet i ryggen. Er det noe du lurer på, sliter med eller ikke får til så er det alltid (!) noen som kan hjelpe deg, sier Anna.

- De neste årene kan dere se fram til mange morsomme feltturer og muligheten til å velge retning innenfor geografi etter hva som engasjerer akkurat deg, sier Marte.

Kurs i studieteknikk

Det første mentorene vil invitere til er et kurs i studieteknikk. Her deler de av sine erfaringer som geografistudenter, og du får tips om studieteknikk tilpasset studiet. Senere i semesteret vil de også invitere til kurs i eksamensforberedelser.

Mentorene vil holde kontakten med nye studenter gjennom en egen side på Mitt UiB som alle nye studenter er invitert inn til. Her kommer tips og lure triks utover semesteret.