Utlysing av praksisplassar i geografi
Praksisplassane for 2025 er no klare. Søknadsfristen for praksis i geografi gjennom emnet GEO260 er 23. mai.

Hovedinnhold
Velkomen til ny søknadsrunde til GEO260 Praksisemne i geografi! Med prakisemnet kan du få arbeidserfaring og 10 frie studiepoeng integrert i bachelorgraden din. Vi gjennomfører eit kort informasjonsmøte om praksisplassane i haust 15. mai kl. 13:00. Vi møtes på seminarrom 744.
Krav til forkunnskap
Emnet er for studentar på bachelorprogram i geografi. For å få plass på praksisemnet må du ha fullført totalt 120 studiepoeng, og minimum 70 studiepoeng i geografi: GEO110, GEO111, GEO113, GEO124, GEO125 og GEO131. Det er krav om C i snitt.
Praksisplassane hausten 2025
I år lyser vi ut 9 praksisplassar i samarbeid med desse spennende arbeidsplassane. Les mer om kvar enkelt her:
Bergen kommune, plan og bygningsetaten (2)
Plan- og bygningsetaten (PBE) tilhører Byrådsavdeling for byutvikling. Vi har cirka 250 ansatte fordelt på syv avdelinger som jobber med arealforvaltning innen plan, bygg og oppmåling. Vi bruker verktøy som ArcGIS Pro og QGIS til geografiske analyser og deler de meste av våre data gjennom https://bergenskart.no.
Plan- og bygningsetaten hadde, per mars 2023, 220 private planer i prosess. Av planene som var under behandling, var rundt 14 % opprettet i 2022. Det ble ferdigregulert og vedtatt 16 private planforslag i 2022.
I år har tre store prosjekter vi er involvert i : kommuneplan, energi i planlegging og planvask. I forbindelse med disse prosjektene skal det gjøres mange analyser og sammenstillinger av data. Gjennom våre prosjekter kommer du tett på mange forskjellige fagmiljø og vil bli tatt med i prosjektmøter, faglige diskusjoner og kan nyte godt av vår delingskultur, samtidig som du og din medstudent vil få deres egne prosjekter dere skal jobbe med.
Prosjektet for i år vil ha tema visualisering av plan, med fokus på å forenkle kommunikasjonen med innbyggere og utbyggere. Spesielt i tettbygde strøk, med mange hensynsoner og bestemmelsesområder kan det bli vanskelige å tyde. Ta en kikk på denne linken og finn fram området rundt Bryggen
Håper du vil teste ut arbeidslivet i Autogården, hos oss i høst.
- Les mer om Plan- og bygningetaten i Bergen kommune
- Bergen kommune sin kartportal
Søk praksisplass hos Bergen kommune - Plan- og bygningsetaten
Bjørnafjorden kommune (1)
Vil du vere med å utvikle lokalsamfunna og næringslivet i ei av dei mest spanande kommunane i Vestland? Vi ynskjer studentar velkomne til praksisplassar hos oss.
Vi jobbar kvar dag for å utvikle kvardagen til innbyggarane i Bjørnafjorden gjennom gode og relevante planar – både samfunnsplanar og arealplanar, på overordna og meir detaljerte nivå.
I tillegg deltek vi i spanande regionale utviklingsprosjekt, som til dømes Miljøløftet.
Bjørnafjorden kommune med ca 26 000 innbyggarar vil vere i sterk vekst i åra framover. Ny E39 til Bergen har halvert reisetida. Dette opnar for mye moglegheiter som utvikling av nye spennande næringsområde i Lyseparken og i Osøyro og Eikelandsosen.
I Bjørnafjorden kommune ønskjer vi å vere framoverlente, effektive og levere heilskaplege og innovative tenester - med fokus på innbyggarane sine behov.
Ønskjer du å få praktisk erfaring frå demokratiske prosesser, nærings og samfunnsutvikling er dette rett plass for deg. Jobb hos oss gir konkrete resultat som betyr noko for innbyggarar og næringsliv.
I planavdelinga er du tett på folk, politikarar, næringsliv og andre offentlege instansar – og del av eit større team med ulik og brei fagbakgrunn. Planeininga arbeider med å utvikle kunnskapsgrunnlag og legge til rette for utvikling av politikk. Hausten 2025 arbeider vi med kommunedelplan for naturmangfald og kommuneplanens arealdel i tillegg. Vi har tre større områdeplanar på gang i tillegg til fleire kommunale reguleringsplanar. I fjor fekk vi vedtatt områdeplan for regionsenteret og vi er i gang å planlegge ein større transformasjon av tettstaden. Her regulerer vi parkering i fjellhall og ny kollektiv terminal for å frigjere grå areal til sentrumsføremål. Vi skal i gang med arkitektkonkurranse for kaifronten. Mange private planar er sett i gang dei siste åra i kommunen. De Bergenske er i gang med reguleringsplan for hotell med 200 rom rett ved signalbygget Oseana.
Som student i praksisplass vil vi du få høve til å jobbe med mange ulike og svært spanande prosjekt, og samstundes sjå kva rolle du og di utdanning kan spele i kommuneorganisasjonen. Du vil kome inn i eit arbeidsmiljø med både erfarne og nyutdanna planleggarar. Planavdelinga jobbar tett på andre fagavdelingar.
Arbeidsoppgåver vil vere knytt til ny KPA (Kommuneplanens arealdel). I hovudsak:
- Legge til rette for medverknad, som folkemøte, møte med lag og organisasjonar og bransjetreff
- Utgreiingsoppgåver, som analysar av vekst- og fortettingspotensial
Vi skal sende planprogram på høyring i september og vil opne for arealinnspel samtidig. Planprogram skal godkjennast i desember, men vi skal ta imot arealinnspel til 15. februar 2026. Planen er å ha ein meir aktiv prosess enn vi brukar, der vi skal ta kontakt med grunneigarar og utbyggjarar for å få dei innspela vi ønsker oss. Eit arbeidsdokument/utkast til planprogram er behandla i formannskapet i 30 april i sak 45/2025: Møteplan - Bjørnafjorden kommune
Stiftelsen Lystgården og Bybonden i Bergen (2)
Stiftelsen Lystgården og Bybonden i Bergen kan tilby to praksisplasser for geografistudenter
Vil du ha praksisplass på et levende senter for mat, dyrking og bærekraftig utvikling?
Lystgården er Bergens senter for mat og urbant landbruk – et samlingspunkt for mennesker, prosjekter og ideer som ønsker å forme en mer bærekraftig framtid. Vi er en frivillig organisasjon som bruker mat og dyrking som verktøy for sosial og økologisk omstilling.
Hos oss får du innsikt i hvordan matproduksjon og bærekraft henger sammen – fra jord til bord, fra handling til holdning. Gjennom Bybonden og Gårdskokken jobber vi med alt fra skolehager, parsellhager og lokalmatproduksjon, til matmarked, langbordsmiddager, kokekurs og dyrkekurs. Hvert år samler vi tusenvis av mennesker til kurs, arrangementer, marked og samtaler.
Prosjektene vi jobber med har stor bredde og variasjon, og fokus er på både individ- og systemnivå. Målet til arbeidet vårt er å bidra til en radikal bærekraftig samfunnsutvikling. Fra handling til holdning, fra jord til bord.
Det er grasrotbevegelsen Bærekraftige liv på Landås som startet Lystgården i 2017, derfor er Lystgårdens perspektiv alltid fra sivilsamfunnets vinkel og frivillig innsats en stor del av driften. På dagtid har mange arbeidsplassen sin på Lystgården, blant annet Bærekraftig liv bevegelsen som leier kontorer og bruker huset til sine arrangementer.
Lystgården holder til i en fredet, historisk lystgård på Landås, med stor felleshage og grønne omgivelser. Vi jobber i hele Bergen, men har også prosjekter i Vestland og nasjonalt gjennom vårt nettverk for urbant landbruk.
En praksisplass på Lystgården vil gi innblikk i hvordan det er å arbeide med økologisk og sosial bærekraft fra et grasrotperspektiv i ideell sektor. På Lystgården jobber vi både med å bistå og å utfordre kommunen med å nå sine mål om å bli den grønneste storbyen i landet. Hos oss får man mulighet til å studere sivilsamfunn, påvirkning og medvirkning.
Eksempler på oppgaver geografistudenter kan jobbe med her er:
- Kartlegge økning av av urban dyrking i kommunen siden Bybonden ble startet og fram til i dag
- Undersøke hvordan et gitt nabolag påvirkes av dyrkeprosjekt
- Oppfølging av kartleggingsprosjekter for urbant landbruk i samarbeid med kommunen, med mål om integrering i kommunens planarbeid.
- Ajourtføre og videreutvikle vårt eget kartleggingsarbeid over urbant landbruk
- Undersøke kjøkkenhagen som et konsept og mulig ressurs til å fø befolkningen i en krisesituasjon
- Utforske om felles dyrkingsaktiviteter i nabolag bidrar til en styrket opplevd beredskap, gjennom økt trygghet, sosialt fellesskap og tillit, sammenlignet med nabolag uten slike tiltak.
- Være med på vårt sosiale gastronomi-prosjekt: Langbordsmåltider: Planlegging, promotering og gjennomføring. FNs Lykkeforskning snakker om lykke i fellesmåltider osv.
- Undersøke effekten av vårt inkluderingsarbeid
- Undersøke effekten av frivilligheten tilknyttet huset.
- Utforme innspill til politiske prosesser på vegne av Lystgården
Dette er som nevnt eksempler, og vi er interesserte i å utforme arbeidsoppgavene i samråd med studentenes interesser.
Søk prakisplass hos Stiftelsen Lystgården og Bybonden i Bergen
Sweco (2)
Sweco planlegger fremtidens byer og samfunn. Resultatet av arbeidet vårt er bærekraftige bygg, effektiv infrastruktur og tilgang til strøm og rent vann. Vi har 22 000 medarbeidere i Nord-Europa som sørger for at kundene våre får riktig ekspertise til alle typer prosjekter. Hvert år gjennomfører vi prosjekter i 70 land over hele verden. I 2024 ble Sweco Architects etablert som en del av Sweco. Klima og miljø, urbanisering, teknologi, familiemønstre og levesett er i stadig endring, og stiller høyere krav til byenes funksjonalitet, verdi og livskvalitet. Vi i Sweco Architects jobber derfor med alle aspekter av byplanleggingsfaget – fra gode rammer for menneskemøter til strategisk rådgivning for infrastruktur. Menneskers trivsel og livskvalitet er betinget av de rammer vi lever i. Boligen er basen for livene våre. Det er der vi hverdagen utspiller seg, enten vi er alene, eller i fellesskap med de rundt oss. Vi er opptatt av å utvikle naboskap og skape tilhørighet til der folk bor.
Når vi utvikler boliger, nabolag, skoler, arbeidsplasser og byrom, er våre ideer basert på grundige analyser og samarbeid mellom teori, praksis, estetikk og tekniske løsninger. Vi er ca. 200 ansatte i Norge, og totalt 1500 i ni forskjellige land. Sweco Norge - Transforming society together
Vestland fylkeskommune, seksjon for plan, klima og analyse (2)
Praksisplassane er knytt til seksjon for plan, klima og analyse i Bergen (Vestlandshuset). Hovudfokuset for GIS-arbeidet er arealrekneskap og det blir truleg oppgåver tilknytt dette. Erfaringa vår så langt innan arealrekneskap er ein flytande status der behov, kunnskap og oppgåver endrar seg.
Oppgåver tilknytt arealrekneskap:
- Prosessering av ulike tal/tabellar
- Artsdatabanken -> cluster analysis
- Resultat frå kartlegging av karbonrike areal -> Bearbeiding/ utforsking av innkomne data
- Infrastrukturindeks -> vidareutvikling for Vestland (Ny INON)
- Høgdemodellanalyse for tekniske inngrep
- Hente tal og rasterlag frå infrastrukturindeksen og sjå på planreserve der ein ikkje har tekniske inngrep frå før
I tillegg driv fylkeskommunen med ein del regionale analysar det kan vere behov for. Særleg tenker vi her på nettverksanalyse, men også andre typar analyse er relevant.
Oppgåver tilknytt Nettverksanalyse (Regionalt nivå):
- Definere etterprøvbare nettverk for ulike typar trafikantar
- Køyre testar handel og næringsanalyse
- Avstandar til tenestetilbod-> tilgjenge
I den grad tidsrammene tillèt det, vil det vere mogleg å delta på seminar og konferansar som fylkeskommunen arrangerer.
Vi ynskjer at studentane som kjem til oss får bruka kunnskapen som er tileigna gjennom studiet, kombinert med interesse, og fylkeskommunen sine arbeidsoppgåver og behov. Det vil difor vere ei føremon om det vert gjennomført eit møte mellom oss ein månads tid før praksisperioden startar slik at det vert mogleg å sjå kompetanse og oppgåver i samanheng. Rettleiar ved Institutt for Geografi vil kunne delta i dette møtet. Vi ser for oss eit uformelt «intervju» der vi finn ut kva studenten er interessert i og kan tilpasse oppgåver deretter.
Minst éin GIS-rådgivar vil prioritere tid for å vere fysisk til stades på Vestlandshuset når studentane har praksisdag.
Vi har god kantine, 50 kr. for treretters varmlunsj frå søtt og salt.
Søk praksisplass hos Vestland fylkeskommune, seksjon for plan, klima og analyse