Hjem
Institutt for politikk og forvaltning

Fredrik Øksnes

Fredrik Øksnes 3. års bachelorsstudent ved admorg, synes særlig krysningen mellom politikk og forvaltning er interessant.

Hovedinnhold

Hvorfor valgte du bachelorgrad i adm. Org?

Jeg var etter videregående litt lei av skole, og søkte meg derfor til Forsvaret i et år. Etter dette året var jeg fortsatt ikke klar for skolebenken, og fikk jobb i administrasjonen på et bilverksted. Jeg trivdes godt med administrative oppgaver, og å se hvordan bedriften jeg jobbet for kunne bli bedre. Etter to år her, hadde jeg et ønske om å komme meg videre, men ønsket en faglig forankring. I 2021 kommer du ikke så langt uten et fagbrev, bachelor eller mastergrad. Etter en del research på ulike administrasjonsfag, fant jeg ut at Administrasjon og Organisasjonsvitenskap kunne være noe for meg. Jeg er interessert i politikk, jeg følger alltid med på hva som er på dagsordenen, og liker å se hvordan samfunnet og organisasjoner fungerer, og hvordan man kan gjøre dem bedre.

Korleis har overgangen frå elev til student vore?

Overgangen fra elev til student, er noe man ikke tenker over før det har gått en stund. Du er godt vant til at lærere kommer jagende etter deg med pensum, og ting du skulle ha gjort og lest. Denne «jagingen» får du ikke når du er student. Da er det ditt ansvar å følge med, og henge med. Den største overgangen er nok at man ikke har noen som «følger deg opp» på samme måte. Trenger du hjelp, må du oppsøke det. Men dette er noe man vokser mye av. Man får et større ansvar, og større tillit til at man skal klare ting på egenhånd. Denne friheten er både et gode og et onde, men som kommer an på hvorvidt du planlegger godt og følger med eller ikke.

Hvordan har din faglige vekst vært?

Den faglige veksten har vært god. Jeg lærer om ting som jeg ikke kunne fra før, og får en god fordypning i ting jeg kan, eller kan litt. Som nevnt i det andre spørsmålet har man mer ansvar for egen læring, og det er ingen som følger deg opp og passer på at du henger med på samme måte som før. Dette gjør at man aktivt leser pensum og følger med på forelesningene. På universitetet oppsøker man kunnskap på en annen måte enn på VGS. Dette gjør at man får mer ut av forelesningene, og man får kanskje med seg litt mer av det som står i bøkene.

På Adm.Org har jeg lært mye om forvaltningen, og krysningen mellom politikk og forvaltning. Dette syns jeg er interessant. Å se hva som forventes av folk som jobber i stat og kommune, og å se hvordan man får konflikter mellom lojalitet, nøytralitet og faglig uavhengighet syns jeg er veldig interessant, og jeg forstår nå mye mer enn tidligere hvorfor kommune og stat gjerne har et så «upersonlig» preg over seg. På Adm.Org lærer du mye om dette, og mange andre kule ting. Spesielt syns jeg at faget aorg101 var interessant. Her lærte vi om hvordan organisasjoner fungerer, og kan fungere. Jeg har jobbet fast eller deltid siden jeg var 15 år, og jeg syns det er veldig artig at man kjenner igjen bedrifter man har jobbet i enten de er større eller små organisasjoner.

Kva er ditt beste minne frå studietida på bachelor så langt?

Mitt beste minne fra studietiden er vanskelig å peke på. Man hører ofte at «studietiden er den gøyeste tiden i livet», og det ligger visst noe i det. Jeg har kost meg gløgg gjennom de straks tre årene jeg har studert her. Jeg har faktisk kost meg så mye at jeg nå gru-gleder meg til overgangen tilbake i arbeidslivet. Jeg har vært med i mange studentorganisasjoner, og påtatt meg mye ansvar ved siden av studiene, noe som har vært veldig lærerikt og bydd på mange nye bekjentskaper, venner og minner. Dette vil jeg anbefale alle, her ligger det mange gode minner og venter på deg. Jeg vil også anbefale å ta del i arrangementer som blir arrangert av for eksempel Samfunnslogen, eller Fagutvalget på Adm. Org.

Kvifor bør nye søkarar velje bachelor i administrasjon- og organisasjonsvitenskap?

En bachelor i Administrasjon- og organisasjonsvitenskap er veldig åpen. Man lærer om mye forskjellig, og det er en stor dør inn til Norges største arbeidsgiver, stat og kommune. Hvis du søker opp for eksempel «statsvitenskap» i jobbsøkefeltet på Finn finner du mange jobbeksempel som du kan søke på med utdanningen du får her. Her finner du jobber både i inn og utland som du kan søke deg til, noe som gjør at fremtiden din kan være både i Norge, eller kanskje i Brüssel? Hvem vet!

Har du tips til ferske bachelorstudenter?

Vær aktiv, kom deg ut av kollektiv eller leilighet. Oppsøk nye mennesker. Utfordre deg selv både fysisk, men også mentalt! Meld deg inn i studentorganisasjoner! Jeg har selv vært leder for Samfunnslogen, leder for Organisasjonenes Hovedstyre, nestleder i Fagutvalget for Administrasjon og Organisasjonsvitenskap, ansvarlig for Vinterlekene, Internasjonal ansvarlig i Fadderstyret 2020, og var med i Fadderstyret 2019. Du har tid til å bli med i studentorganisasjoner kombinert med studiet! Det lover jeg, og det er sykt gøy!

Ellers vil jeg anbefale å ha en viss form for struktur. Stå opp til et fast klokkeslett hver dag, ikke nøl med å stå opp bare fordi forelesningen ikke begynner før 12, osv. Få noe ut av dagen, da får du mer energi, bruker mer energi og sover godt! Ellers er det bare å henge med i svingen, følg med på forelesninger, les pensum, og still godt forberedt på eksamen, gjerne med en «motivasjonssjokkis» eller to!

Kva tenkjer du å gjere etter bachelorgraden din?

Jeg har veldig lyst å komme meg ut i arbeidsmarkedet, og søke de jobber jeg kan! Jeg håper jeg finner noe som jeg kan trives i, og jobbe meg videre fra. Jeg vil opp og frem, så får vi se hvor opp og frem leder hen. Kanskje ser du meg på masterbenken igjen allerede til høsten. Hvem vet, men jeg sjekker Finn først! Masse lykke til i studietiden, kos deg gløgg!