Hjem
Institutt for informatikk
Nyheter

Møt stipendiat Sergej Stoppel

Kan en robot tegne et portrett av deg? Sergej Stoppel lærer datamaskiner å forstå hva du ønsker å gjøre.

Interview with Sergej Stoppel, Dep. of Informatics

Produsent:
UiB

Hovedinnhold

For å si det enkelt: Han lærer datamaskiner å forstå hva du ønsker å gjøre, og datamaskinen hjelper deg å nå målene.

Og ja: Han kan lære en robot å tegne et portrett av deg.

Sergej valgte å søke stilling ved Institutt for informatikk fordi han ser forskningsgruppen i visualisering her som en av de sterkeste i verden, selv om den er liten. Det å oppleve en ny kultur i noen år var også noe han ønsket å gjøre. Sergej studerte matematikk i Berlin før han kom til UiB. I utgangspunktet spesialiserte han seg på uendelig dimensjonal dynamikk, men han droppet den nesten ferdige oppgaven og startet en ny i visualisering etter å ha tatt et introduksjonskurs i det emnet.

- Hva er essensen av ditt PhD-prosjekt? - Oppgaven kan beskrives med to ord, interaksjon og estetikk. Jeg utvikler interaksjonsteknikker som forstår hva brukeren ønsker og tar vare på disse behovene til brukeren, eller gjør samhandlingene enklere og raskere. Mange av mine algoritmer er designet for ikke-ekspertbrukere, slik at komplekse oppgaver kan utføres uten eller med minimal trening. Estetikkdelen er en hobby som ble en del av doktorgraden min. Jeg begynte å eksperimentere med en plotter, og nå utvikler jeg algoritmer som lar plotteren tegne i forskjellige stiler.

- Hva er det beste med å være her? - Jeg trives med å ha universitetets støtte for å kunne reise. Som ung forsker er det viktig å utvikle et internasjonalt nettverk. Dette er mulig å gjøre ved UIB fordi vi har økonomisk støtte til å reise til noen konferanser, selv uten papirpresentasjon.

- Eventuelle "kultur-sjokk-erfaringer" du vil dele? - Vel, siden jeg kom fra Tyskland… ølprisene her var mildt sagt sjokkerende...

Hør Sergej fortelle mer om sin forskning i videoen.