Hjem
Institutt for informatikk

Skal feire Alan Turing i 2012

23. juni 2012 er det 100 år siden Alan Turing ble født. Turing regnes som grunnleggeren av moderne datamaskinteori, og han skal feires stort over hele verden, også på UiB. Les mer her eller se uib.no/turing

Hovedinnhold

Alan Turing var britisk matematiker, og regnes som datamaskinteoriens grunnlegger.

Han har gitt navn til Turingmaskinen og Turingtesten.  

En turingmaskin er en tenkt, formelt beskrevet maskin som utfører oppgaver etter en bestemt oppskrift eller tabell. Turingtesten er er en test for å sjekke om en datamaskin kan utøve intelligent adferd, hvor man sier at hvis maskinen opptrer inteligent, da er den også intelligent, med alt det innebærer.

Turing var dessuten svært sentral i kodeknekking under 2.verdenskrig, noe han etter sin død har høstet stor anerkjennelese for.

Turing var homofil i en tid hvor homofili var ulovlig og kriminalisert i Storbritania. På grunn av hans legning mistet han sikkerhetsklarering og han ble utsatt for en rekke kureringsforsøk. Alan Turing tok sitt liv i en alder av 41 år i 1954.

Les mer Turing på: http://wikipedia.org (søkeord: Alan Turing, turingtest, turingmaskin)

 Se også uib.no/turing

 

Støtte fra Bergen Universitetsfond

Jubileumskomiteen fikk 8.mars tildelt 180.000.- i støtte til jubileumsfeiringen av Universitetsfondet.  Planleggingen av arrangementer utover i 2012 tiltar nå for fullt. Program kommer i løpet av våren.

Feiringen ved UiB er et samarbeid mellom institutt for informatikk (II) og institutt for informasjons- og medievitenskap (INFO).

Jubileumskomiteen består av professor Jan Arne Telle (II), professor Thomas Ågotnes (INFO), førsteamanuensis Michal Walicki (II), stipendiat Pål Grønås Drange (II), stipendiat Erik Parmann (II) og seniorkonsulent Steinar Heldal (II).