Hjem
Institutt for informasjons- og medievitenskap
Nyhet

Historier som fester seg

Det var bare god stemning da Ivar Køhn, Dramasjef i NRK, og Marianne Furevold-Boland, eksekutiv produsent i samme kanal, gjestet masterutdanningen i manusutvikling for serier. På bildet presenterer Magnus Horne sitt prosjekt "Gamle Faen"

Ivar Køhn fra NRK forteller litt om "Førstegangstjeneste" før presentasjonene starter.
Foto/ill.:
Linnea Reitan Jensen

Hovedinnhold

Hver student fikk 5 minutter til å presentere sitt manusprosjekt. Deretter fikk hver enkelt tilbakemelding fra Køhn og Furevold-Boland.

- For oss er dette veldig gøy, sier Køhn.

- Spekteret av sjangre og historier er stort, så vi får hørt mye forskjellig. Det er spennende å høre hva folk er opptatt av, og få kjennskap til vinklinger på saker som jeg ikke har tenkt på før. Et besøk her er generelt inspirerende. Det er sjelden vi har et så lydhørt publikum.

Køhn og Furevold-Boland hadde satt av en hel fredag til studentene. Ifølge dramasjefen er dette en god investering i tid for begge parter.

- Det hender at jeg tenker: «Det har jeg ikke tenkt på før». En dag her er en læreprosess begge veier, så forhåpentligvis har vi en felles læreprosess.

- Det er utrolig lærerikt å høre andres pitcher, sier Køhn. Og det er lærerikt å høre andres tilbakemeldinger på pitcher, det er alltid noe som er relevant.

Studentene er veldig flinke, sier Køhn. Det er mange i bransjen som ikke er så gode til å pitche som disse studentene.

Ivar Køhn, dramasjef i NRK

Øyvind Vågnes, som leder masterutdanningen i manusutvikling for serier, nikker. Et besøk av dramasjefen i statskanalen har blitt et årvisst innslag i undervisningsplanen, forteller han.

- Vi er glad for at folk som Ivar og Marianne tar seg tid til dette i en hverdag som mildt sagt er hektisk, sier Vågnes.

- Det er givende for studentene og utdanningen på så mange plan. Det er skjerpende for de som skal vise hva de driver med, og lærerikt for oss som underviser å få høre mer om hvordan NRK tenker på, utvikler og lager drama.

Kjersti Steinsbø, regissør, manusforfatter og faglærer på utdanningen, holdt det hele i tøylene og passet på at studentene holdt seg til den tiden de hadde til rådighet.

I pitchesituasjonen er alt mulig, man har ikke begrenset noe enda.

Ivar Køhn, dramasjef i NRK

- Nå har jeg vært her 3 år på rad, sier Køhn, så jeg har fulgt noen av studentene og fått anledning til å se dem mer enn en gang, og det er gøy å se utviklingen de går gjennom - det er forskjell på hva de gjorde i år, sammenlignet med hva de gjorde i fjor. Det er en glede.

- Premissene er klare, vi er ikke her for å kjøpe noe, det skjer i en læringssammenheng. For oss er det befriende å kunne være positiv og oppbyggelig, siden forpliktelsene våre er klart definert. I pitchesituasjonen er alt mulig, man har ikke begrenset noe enda.

I bunken av serieprosjekter fantes det både humor, historiske fortellinger, og sci-fi, noe NRK fikk beskjed om at de burde lage mer av – for hvor mange slike serier har vi sett i nyere tid? Dramasjefen noterer seg ønsket.

- Det er også gøy å høre. Studentene er flinke til å finne ting som kan være relevant som en serie, og som kan være relevant for folk, sier Køhn.

Da masterstudentene deltok i en pitchekonkurranse på Nordiske Seriedager i Oslo i september 2019, gjorde de det sterkt. Bare 10 av 60 forfattere som pitchet i forkant av seriedagene gikk videre til finalen Pitchorama på Vega Scene, og hele 3 av disse kom fra studiet ved UiB.

- Generelt sett syns jeg de er veldig flinke, sier Køhn. Det er mange i bransjen som ikke er så gode til å pitche som disse studentene. Veldig mange historier fester seg også.