Hjem
Institutt for informasjons- og medievitenskap
Prisutdeling

Mikal Olsen Lerøen vant Gullparaplyen

Infomedias Mikal Olsen Lerøen har vunnet Gullparaplyen, Bergen Journalistlags pris for god journalistikk, for boken «Pappas siste reis».

Gullparaplyvinner 2020
Foto/ill.:
Bergen Journalistlag

Hovedinnhold

Mikal Olsen Lerøen vant Gullparaplyen for boken «Pappas siste reis», som er basert på Brennpunkt-dokumentaren med samme navn. Boken er utgitt av Vigemostad og Bjørke, og har allerede fått gode kritikker.

Juryens begrunner utmerkelsen med «Dette er dramatisk verdshistorie, men det er også norsk og vestlandsk historie. Her har journalisten henta fram noko djupt privat for å fortelja ei viktig og personleg historie. Ei svært vond historie. Og ho er verkeleg godt fortalt. Dette er journalistikk i stort format, både i innhald og omfang. Omfattande graving og dokumentasjon avslører korleis norske myndigheiter bidrog til at norske reiarar til å segla under krigen mellom Iran og Irak, medan andre nasjonar let vera. Norske reiarar vart rike på praksisen, og boka viser kven som betalte den fatale prisen. Ved hjelp av detaljert kjeldearbeid kan journalisten fortelja levande frå både dramatiske hendingar og kvardagsliv. Dette er vorte historia til dei moderne norske krigsseglarane.Juryen er imponert over at ein som mista far sin i «The Tanker Wars» er den som har skapt dette slåande verket, og han har gjort det på eiga hand. Dette er journalistikk drive av hjarta og det er umogleg ikkje å verta gripen på vege

Mikal er faglærer i journalistikk ved Infomedia og er tilknyttet instituttets avdeling i Media City Bergen. Før han kom til UiB og Infomedia i 2019, var Mikal journalist i NRK.