Hjem
Institutt for informasjons- og medievitenskap
Nyhet

Infomedia-forskning i NRKbeta

Infomedia-forskere mener de fant villedende designteknikker hos norske nettaviser, og det har NRKbeta plukket opp.

Skjermdump
Foto/ill.:
Skjermdump

Hovedinnhold

– Det er en ukultur at de store norske nettavisene designer samtykkebokser på en slik måte at brukerne ikke blir presentert et reelt valg, sier Infomedia-stipendiat Oda Elise Nordberg til NRKbeta.

Om studien

Sammen med Than Htut Soe, Frode Guribye og Marija Slavkovik har hun analysert sprettoppvindu på 300 skandinaviske og engelskspråklige nettsider. Gjengen er vanligvis organisert i ulike forskningsgrupper  (Logikk og AI og Interaksjonsforskning), men har for anledningen funnet sammen gjennom Issues of Machine Ethics in Modern Journalism og BIA-prosjektet Better Video Workflows via Real-Time Collaboration and AI-Techniques in TV and New Media.

Den aktuelle studien deres konkluderte med at 297 nettaviser brukte villedende designteknikker i sine sprettoppvindu, som ofte kalles samtykkebokser. I NRKs artikkel svarer både Schibsted, Amedia og NRK selv på kritikken, og kommentarfeltet vitner om stort engasjement rundt problematikken hos NRKbetas lesere. Engasjementet gleder forskerne.

Veien videre

– Villedende design (dark patterns) er et veldig spennende forskningsområde, og absolutt noe jeg kunne tenkt meg å sett nærmere på i fremtiden forteller Nordberg, som selv har nettopp startet med et prosjekt hvor hun ser på hvordan folk interagerer med nyheter gjennom stemmestyrte grensesnitt (smarthøyttalere). Målet er å forbedre eksisterende praksis og finne gode løsninger for fremtiden, og kanskje følges også de resultatene opp av NRKbeta.

Neste steg for firkløveret er å følge opp invitasjonen de har fått til workshoppen What Can CHI Do About Dark Patterns?, en del av CHI2021, den mest anerkjente HCI konferansen i verden.