Hjem
Institutt for informasjons- og medievitenskap
Ny bok

Ny bok: Kingdom of Nokia

Infomedias Carl-Gustav Lindén har nylig gitt ut sin andre akademiske bok som ansatt ved UiB, Kingdom of Nokia. Den tar for seg hvordan teknologigianten Nokia fikk Finland til å jobbe for seg.

SV-biblioteket
SV-biblioteket
Foto/ill.:
UiB

Hovedinnhold

Boken Kingdom of Nokia forteller historien om korporatisme i Finland og hvordan selskapet ble et verdensledende teknologiselskap på 1990-tallet. Boken er en oversettelse og omfattende oppdatering av Lindéns bok «Nokia och Finland» fra 2015.

Bokens tilblivelse har vært en lang prosess. Som økonomijournalist på 80- og 90-tallet rapporterte Lindén om blant annet Nokia. Interessen for selskapet og den finske teknologisektoren resulterte i 2012 i doktorgradsavhandlingen "National champions in combat: Nokia, Ericsson and the sensemaking of business news". Nå har han tatt det et steg videre.

I boken tar Lindén for seg da Nokia ble en global aktør innen mobilkommunikasjon på 1990-tallet, og bidro til å etablere den angelsaksiske kapitalismen i Finland. Gjennom selskapets suksess og sterke lobbyvirksomhet klarte Nokia å fange oppmerksomheten til finske politikere, offentlig forvaltning og journalister. Med konkrete og detaljerte eksempler viser Kingdom of Nokia hvordan Nokia organiserte overdådige turer til journalister og betalte direkte kampanjefinansiering til politikere for å etablere sin rolle i kjernen av finsk beslutningstaking. Som et resultat påvirket selskapet viktige politiske avgjørelser som å bli med i EU og å ta i bruk euroen, og videre utarbeidet Nokia til og med sin egen lov for å tjene sine spesielle interesser. Alt dette i et land som regnes som et av de minst korrupte i verden.

Boken er utgitt av Helkinki University Press, som også har gjort boken tilgjengelig for allmentheten på sitt nettsted.

-Jag har länge tänkt att detta är min sista bok om Nokia, men det återstår att se, forteller han, og viser til et stort uanvendt intervju- og datamateriale.