Hjem
Institutt for informasjons- og medievitenskap
Studier

Bergens Tidende kan vinne prestisje-pris med bidrag fra Infomedia-student

I sitt masterprosjekt hadde Peter Kolbeinsen Klingenberg som mål å bidra til å øke brukerengasjementet blant Bergens Tidende-leserne. Hans innsats har ført avisen blant finalistene til Global INMA Media Award 2024.

I sitt masterprosjekt søkte Petter svar på de mest effektive teknikkene for å skape skreddersydde nyhetsanbefalinger for å øke brukerengasjementet.
I masterprosjekt søkte Peter svar på de mest effektive teknikkene for å skape skreddersydde nyhetsanbefalinger for å øke brukerengasjementet.
Foto/ill.:
Anna Pacholczyk

Hovedinnhold

I 2019 implementerte Bergens Tidende, en av Norges ledende aviser, en algoritmestyrt forside på deres nettavis, og har siden da kontinuerlig jobbet med å forbedre sine anbefalingssystemer.

Satsningen har vært bemerkelsesverdig med en økning på 50% av digitale abonnenter hos BT. Den algoritmestyrte forsiden har vist seg å være avgjørende for denne imponerende veksten.

En vesentlig bidragsyter til BTs suksess er Peter Kolbeinsen Klingenberg, en tidligere masterstudent ved Infomedia.

I fjor, under veiledning av førsteamanuensis Mehdi Elahi og Thomas Husken fra Bergens Tidende, fullførte Peter sin masteroppgave, der han utforsket bruken av innholds- og brukeradferdsdata for anbefaling av nyhetsartikler.

Øker brukerengasjementet blant nyhetslesere

I masterprosjekt søkte Peter svar på de mest effektive teknikkene for å skape skreddersydde nyhetsanbefalinger for å øke brukerengasjementet.

- I masteroppgaven fokuserte jeg på to anbefalingsteknikker. Den første er kollaborativ filtering, som genererer anbefalinger basert på likhet mellom brukere. Den andre er innholdsbasert filtering som skaper anbefaling basert på innholdsdata, forklarer Peter.

Begge teknikkene har vist lovende resultater i å øke klikkfrekvensen, med innholdsbasert filtrering som spesielt utmerket seg.

- Den er bygget ved hjelp av sBERT, en språkmodell utviklet av Nasjonalbibliotekets AI Lab, trent til å gjøre tekst om til maskinlesbart format. Dette gir oss muligheten til å beregne likhet mellom sekvenser av tekst – i dette tilfelle artikler, hvor topp 5 mest like artikler blir anbefalinger til videre lesning, sier Peter, og legger til:

- Med sBERT-anbefalte artikler har vi sett en økning på 20% i klikkfrekvensen sammenlignet med BTs gamle anbefalingssystem!

Blant finalistene til Global INMA Media Award 2024

Resultatene av Peters samarbeid med Bergens Tidende har ikke gått ubemerket hen. Avisen er nå en av finalistene til Global INMA Media Award 2024, nominert i kategorien Leseengasjement.

- INMA-konkurransen har siden 1937 vært en hyllest til medieekspertise, og har evaluert nyhetsmedieselskaper på både nasjonalt og regionalt nivå. INMA Global Media Award regnes blant de fremste utmerkelsene i mediebransjen, sier Thomas Husken, en dataanalytiker i Bergens Tidende, og en av Peters veiledere.

Peters hovedveilederen var Mehdi Elahi, førsteamanuensis i anbefalingssystemer ved Infomedia. Elahi er svært entusiastisk over nominasjonen og glad for det vellykkede samarbeidet mellom akademia og næringslivet.

- Jeg er begeistret over det gode partnerskapet mellom akademia og næringslivet. Det har gitt rom til innovativ tenkning og veldig bra resultater. Temaet i seg selv var også veldig spennende å jobbe med.

Han roser også Peters innsats som student:

- Peter var enestående  - nysgjerrig og utrolig dyktig i samspillet med våre partnere fra BT.

Når det gjelder samarbeidet med veilederne sine, sier Peter følgende:

- Å få mulighet til å jobbe med og bli veiledet av professor Mehdi og Thomas var helt fantastisk. Begge to er utrolige dyktige, inspirerende og oppmuntrende. I tillegg var det en flott opplevelse å samarbeide med andre i BT, som tok meg godt imot og behandlet meg som en del av deres team.

Thomas and Mehdi

Førsteamanuensis Mehdi Elahi og Thomas Husken fra Bergens Tidende veiledet Peter under arbeidet med masteroppgaven.

Foto/ill.:
Anna Pacholczyk

Bergens Tidende-laget gjør seg klare for å reise til London, hvor vinnerne av Global INMA Media Award 2024 vil bli kunngjort den 25. April. Peter er invitert av avisen til å være med, noe han forteller han gleder seg stort til. Vi er utrolig stolte av vår flinke student og ønsker hele laget masse lykke til!